Nakon što su iz izolatorija Kantonalne bolnice jučer otpuštena tri pacijenta iz Zenice, za koje je testiranjima potvrđeno da su negativni na koronavirus, negativan nalaz stigao je i za 49-godišnjeg pacijenta iz Tešnja. Radi se o muškarcu koji se 5. marta vratio iz Italije, a kod kojeg je infekcija koronavirusom testiranjem potvrđena 16. marta.

 

Pacijent je prošle sedmice iz izolatorija izmješten u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je u srijedu, 25. marta podvrgnut operativnom zahvatu zbog akutnih abdominalnih problema. Prvi nalaz testiranja na koronavirus je negativan, a testiranje će prema epidemiološkoj proceduri biti ponovljeno u ponedjeljak. Zbog stanja i postoperativnog tretmana, pacijent će biti zadržan u izolaciji u Kantonalnoj bolnici.

U Zeničko-dobojskom kantonu do sada je potvrđeno osam slučajeva infekcije koronavirusom COVID-19. U izolatoriju KBZ-a u zgradi Stacionara trenutno se nalaze četiri osobe iz Tešnja, Zenice, Visokog i Breze.

Zdravstveni sistem u ZDK-u, gdje su potvrđeni i prvi slučajevi infekcije koronavirusom COVID-19 u Federaciji BiH, pokazao je da dobro funkcioniše te da preventivne i represivne mjere koje poduzimaju Vlada ZDK, Krizni štab Ministarstva zdravstva, Kantonalna uprava civilne zaštite i Ministarstvo unutrašnjih poslova daju dobre rezultate.

Trenutno se u kućnoj izolaciji na području ZDK nalazi oko 5.000 ljudi. Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa sumnjivim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije.

 

(Krizni štab za praćenje novog koronavirusa ZDK)