Datum na koji se mijenja vrijeme svake godine je drugačiji jer ljetno računanje vremena kreće na zadnju sedmicu u martu, dok zimsko počinje zadnje sedmice u oktobru.

 

Sutra 29. marta, u dva sata ujutro kazaljke se pomiču na tri i kreće ljetno računanje vremena, a ostat će tako sve do 29. oktobra kada ponovno kreće zimsko računanje vremena.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je javnost da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, tako što će, pomijeranjem za 60 minuta unaprijed, vrijeme u 2 sata 00 minuta 00 sekundi biti računato kao 3 sata 00 minuta 00 sekundi.

Glavni “krivac” za pomicanje sata je Benjamin Franklin jer je njemu prvom došla ideja da se pomiče sat kako bi se produžio svjetliji dio dana za vrijeme večernjih sati.

Prošle godine je Evropski parlament glasao za ukidanje promjene računanja vremena od 2021. godine, a zemlje članice Evropske unije u ovoj godini bi trebale odlučiti da li će uvesti trajno zimsko ili ljetno računanje vremena.