Na samom početku pandemije COVID-19 kada je razvoj situacije bio neizvjestan i usliejdilo otpuštanje radnika iz proizvodnih djelatnosti, kompanija Absolute Group i brend Number 1 su izabrali drugi put, a sa ciljem očuvanja radnih mjesta i pružanja pomoći društvu u preirodu krize.

Na prvom mjestu kompanija je svoje prozvodne pogone preorjentisala za proizvodnju zaštitnih maski, a nakon toga, zahvaljujući kvalitetnim resursima, pokrenula je i proizvodnju dezinfekcionih tunela.  Sama proizvodnja nije bila ni malo jednostavna, a moralo se reagovati odmah!

Međutim, odluka menadžmenta je bila da se na tržište ne smije izlaziti sa amaterskim proizvodima i da se ovom zadatku mora pristupiti izuzetno odgovorno. Uz tim vrhunskih inžinjera i stručnjaka koji su bez danonoćno  radili na osmšljavanju i testiranju najboljeg rješenja, tunel je napravljen i atestiren u rekordnom roku.

S obzirom na složenost situacije u državi i želju da daju svoj doprinos minimaliziranju posljedica pandemije COVID-19, menadžment kompanije je donio odluku da će prvi tuneli koji su proizvedeni biti donirani onima kojima su najneophodnij, a to su svakako zdravstvene institucije. Prvi tunel doniran je JU Bolnica Travnik, zatim u Sapni, nakon toga u Jablanici, a u utorak će tuneli biti postavljeni i ispred Bolnice dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj i Doma zdravlja u Travniku.

-Od samog početka proizvodnje koja je stavljena u funkciju zaštite zdravlja ljudi većina proizvoda je donirana raznim institucijama. Mi nismo željeli govoriti o tome jer smatramo da nije vrijeme za promovisanje bilo čega osim zaštite zdravlja. Prilikom donacije prvog tunela JU Bolnica Travnik mediji su ispratitli ovaj čin, i naravno hvala im na tome posebno iz razloga da se skrene pažnja na značaj profesionalnog pristupa u izradi, postavljanju i korištenju tunela. S obzirom na to da sam i ljekar, prilikom svakog svog obraćanja medijima,  ističem značaj profesionalnog pristupa izradi tunela kao i korištenju licenciranih sredstava za dezinfekciju. Razumijem dobru volju svih firmi koje se bave proizvodnjom istih i to je za svaku pohvalu, ali moramo biti svjesni da amaterskim pristupom možemo napraviti više štete nego koristi. Mehanizmi koji pokreću aktiviranje prskalica u tunelu su vrlo zahtjevni i njima se moraju baviti iskusni inžinjeri, a sredstva koja se koriste moraju biti certificirana i provjerena. Već ako neko ne koristi ovakva sredstva nužno je da upozori ljude da takva sredstva ne smiju udisati. U našim tunelima dezinfekciona sredstva su licencirana i smiju se i udahnuti. Uz svaku donaciju tunela mi se obavezujemo da ćemo donirati i dodatne količine dezinfekcije za punjenje rezervoara dok god traje pandemija. – rekao je vlasnik kompanije Absolute Group, dr. Nihad Selimović.

 

This slideshow requires JavaScript.