Udruženja Roma iz više zamalja Evropske Unije uputila su pomoć u vidu prehrambenih paketa za romske porodice sa područija općine Viteza koje su okupljene u Udruženje Roma „Jačanje – Romano Zuralipe“.

-Prve paktete pomoći za romsku zajednicu ovdje u Vitezu osigurao je gospodin Ibrahim Gušani i Udruženje Roma „Crveni kotač“, a nakon toga stigla je pomoć koju je osigurala porodica Hrustić. Radi se o 148 paketa u kojima je su sve potrebne namirnice od brašna, ulja, šećera, začina, mlijeka, kafe i jaja. Direktan pokretač ove akcije je bio Fadil Hrustić, ambasador mira Roma iz Opatije. – kazao nam je Sabahudin Tahirović, predsjednik Udruženja Roma „Jačanje – Romano Zuralipe“, ujedno i predsjednik Saveza Roma SBK.

Prvu akciju Udruženja „Crveni kotač“ podržali su Enes Hrustić, Fadil Čizmić, Branko Hamzić, Ismet Haziri, Fudbalski klub „Ibra“ Kosovo, Ljubomir Nikolić, Salih Husein, Fadil Šečić, Emrah Gušani, Ibrahim Gušani i Zoki Zondraj.

Pakete su osigurale porodice Idriza Hrustića, Fikreta Hrustića, Đevada Hrustića, Majka Hrustića,Mede Hrustića, Islama Hrustića, Mirsada Hrustića, Džemala Hrustića  i Fadila Hrustića. Pored ovih navedenih u akciji je učestvovalo još 36 familija.

This slideshow requires JavaScript.

Problematika koja prati ovu populaciju ista je već godinama, ističe Sanahudin Tahirović koji je ujedno i i član Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

-Romi su i ranije živjeli „od danas do sutra“, a evo došlo je vrijeme da ne mogu ni to. Nemaju gdje da zarade i nemaju načina da prehrane sebe i svoje porodice. Ova situacija sa koronavirusom dodatno je otežala situaciju sa zapošljavanjem. U našoj zajednici imali smo 15-tak zaposlenih koji su sada ostali bez posla.Mnogi su dobili otkaze. Zato je ova pomoć dobrodošla. – istaknuo je Tahirović.

This slideshow requires JavaScript.

Viteškim Romima pomoć je stigla i od Općine Vitez, te od sugrađanina Josipa Biletića koji su osigurali određen broj prehrambenih paketa.

Udruženje Roma „Jačanje – Romano Zuralipe“ zahvalilo se svim Udruženjima i organizacijama koje su uputile pomoć Romima u Bosni i Hercegovini, Srednjobosanskom kantonu i općini Vitez.