Jedan od najljepših i najvažnijih trenutaka u životu većine žena je dan kada na svijet donese novi život, a jedino babica ima tu privilegiju da pomogne majkama da u tom značajnom trenutku na svijet donese svoje čedo.

 

Interesantno je podatak da je u JU Bolnica Travnik i pored aktuelne pandemije i smanjenog obima aktivnosti na svim odjelima na Ginekološko-porođajnom odjelu više posla.

-Kada je u pitanju Ginekološko – porođajna služba, interesantno je da je povećan broj poroda. Uz svu ovu situaciju oko Covida-19, na Ginekološkom odjelu imamo povećanu aktivnost. Broj poroda je za 20 posto veći u odnosu na prošlu godinu – kazao je prim. dr. Mirsad Granov, direktor Bolnice Travnik.

Međunarodni dan babica 5. maj, ustanovila je 1992. godine Internacionalna konfederacija babica. Prema određenim podacima, 1900. godine u Berlinu je održana konferencija kojoj je prisustvovalo preko 1.000 babica, što je značajno sa aspekta vremenskog perioda u kojem  nije bilo telefona, kompjutera, kreditnih kartica, aviona i drugih sredstava komunikacije.

Grupa babica iz Evrope, uglavnom iz Antverpena u Belgiji, inicirala je 1919. godine formiranje Internacionalne konfederacije babica /ICM/. Danas ICM ima više od 90 članica iz preko 80 zemalja. Međunarodni dan babica je podrška babicama svijeta da slave babičanstvo kao profesiju.