Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, susreo se danas sa direktorom Balkanske istraživačke reporterske mreže (BIRN) za BiH, Denisom Džidićem i saradnikom BIRN-a, Admirom Muslimovićem. Balkanska istraživačka reporterska mreža je medij koji konstatno prati sva suđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, pa tako i suđenje Novaku Đukiću, pravosnažno osuđenom za zločin na Kapiji.

 

Saznavši da Grad Tuzla vodi aktivnosti na uređenju Memorijalnog centra „Kapija“, predstavnici BIRN-a odlučili su Gradu Tuzli pokloniti kompletnu dokumentaciju vezanu za suđenje ratnom zločincu Novaku Đukiću, kao i dvadesetpetominutni dokumentarni film koji govori o zločinu na Kapiji.

-Nama je čast da možemo dati doprinos opremanju Memorijalnog centra „Kapija“. BIRN ima jedinstvenu arhivu vezanu za sva suđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i odlučili smo da dokumentaciju sa suđenja Novaku Đukiću doniramo Gradu Tuzli, kako bi ona bila dostupna posjetiocima Memorijalnog centra. Ono što je važno reći za suđenje Novaku Đukiću je, da su Međunarodni sud za ratne zločine, i sam tužilac Serge Bramertz i druge međunarodne organizacije pratili tok suđenja Novaku Đukiću, po kojem je on pravosnažno osuđen za zločin na Kapiji od strane Suda BiH i da su se svi složili da se vodio pravičan postupak. Nisu imali primjedbe na sam tok suđenja, u smislu kršenja ljudskih prava i slično. Međunarodne institucije imaju prigovor na odugovlačenje postupka njegovog izručenja pravosudnim organima Bosne i Hercegovine. BIRN posjeduje svu dokumentaciju i sa suđenja u Sarajevu i sa svih ročišta koja se vode u Beogradu za njegovo izručenje. Dokumentacija sa svih ročišta je sačuvana i na bosanskom i na engleskom jeziku i nama je čast da je možemo danas, u elektronskoj formi, predati gradonačelniku Jasminu Imamoviću i Gradu Tuzli, – izjavio je Denis Džidić, direktor BIRN-a za BiH.

Saradnik BIRN-a i autor dokumentarnog filma, Admir Muslimović, rekao je da je film urađen prije dvije godine i da na sveobuhvatan način govori o zločinu na Kapiji, 25. maja 1995. godine. Sagovornici u filmu su akteri ovog događaja, porodice ubijenih, ranjenici, predstavnici vlasti i zdravstveni radnici iz tog perioda, te sudski vještaci, kao stručni sagovornici.

Gradonačelnik Jasmin Imamović se zahvalio predstavnicima BIRN-a na uručenoj donaciji:

-Zahvaljujem BIRN-u na njihovom kontinuiranom radu na praćenju svih suđenja za ratne zločine, a nama je posebno važno suđenje ratnom zločincu Novaku Đukiću, koji je kriv za najveći u historiji Tuzle. Zahvaljujem direktoru BIRN-a Denisu Džidiću i njegovom saradniku Admiru Muslimoviću, koji su nam donirali dokumnetaciju sa suđenja Novaku Đukiću i dokumnetarni film o zločinu na Kapiji. Ovo je veoma dragocjen poklon za naš Memorijalni centar „Kapija“ i biće dostupno svima po otvaranju Memorijalnog centra „Kapija“, odnosno kada mjere koje su na snazi zbog pandemije, budu dopuštale posjetu Centru. – rekao je gradonačelnik Imamović.

 

(Grad Tuzla)