Polaganjem cvijeća i odavanje počasti oslobodiocima Travnika na spomen- kosturnica “Majka” , te braniocima Travnika i BiH na Centralnom šehidskom mezarju obilježen je 9. maj – Dan pobjede na fašizmom i Dan Evrope. Obilježavanje ovog značajnog datuma u svijetskpj historiji organiziralo je Udruženje antifašista Travnik. Cvijeće su položile delegacije Udruženja antifašista općine Travnik, Općinske organizacije Socijaldemokratske partije BiH, te članovi porodice Maglić.

 

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo nviše od 50 miliona ljudi. Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Danas u Travniku obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu svijet je krenuo u obnavljanje i stvaranje zajedničkih institucija, pa tako i Evropa. Upravo je stoga u drugoj polovini 40-ih i u prvoj polovini 50-ih godina došlo do stvaranja cijelog niza organizacija na internacionalnom nivou. Deveti maja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik.