Kantonalno tužilaštvo Travnik  podiglo je optužnicu protiv Pere Gudelja, suvlasnika Kompanije „FIS“  zbog počinjenog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Općinskom sudu u Travniku, saopćeno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Travnik.

 

Suvlasniku kompanije  “FIS” Vitez stavlja se na teret da je tokom oktobra 2019. godine ozbiljnom prijetnjom ugrozio sigurnost više osoba.  U optužnici se navodi da je s mobilnog telefona upućivao ozbiljne prijetnje oštećenom D. B. da se ne smije približiti njegovoj kući niti kancelariji u kojoj je u najmu. Pisao mu je “nosam sjekiru u gepeku˝, “glavu ću ti ugurati u WC šolju”.

 

– Obratio se potom D. J., zaštitaru trgovačkog centra “Fis” Vitez, pitajući ga ˝da li imaš nekoga tako ko ti da je nabildan i jak, a da je iz Zenice da prebije D. B., a potom je  uputio i prijetnje oštećenom Z. M. da ”mora dati otkaz jer, ako ne da, da će doći tjelohranitelji i izbacit će ga kroz prozor, da ne smije doći u svoj ured jer, ako dođe, da će ga dočekati tri tjelohranitelja”, navodeći “ujutro ti Škodu lupam krampom“. Ove su poruke oštećeni shvatili ozbiljno i kod istih su izazvale strah i uznemirenje za vlastitu sigurnost – navedeno je u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Općinskom sudu u Travniku. Za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti može se izreći kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.