Uslijed globalnog širenja i proglašenja stanja pandemije koronavirusa,  turistički djelatnici  danas se suočavaju sa brojnim negativnim posljedicama i smetnjama u poslovanju u oblasti turizma na području Srednjobosanskog kantona.

 

Međutim, prema riječima direktora Turističkog ureda TZ SBK/KSB, Miroslava Matoševića, Vlašić je spreman za domaće i strane turiste.

-Vlašić, kao jedinstveno  i atraktivno  bh. turističko  odredište koje je aktuelno,  kako tokom zimske , tako i ljetne sezone, upravo  zbog svojih  brojnih kvaliteta i ponude,  nikada nije imao problema sa popunjenošću, pa evo i sada u ovom  neizvjesnom vremenu, već nam dolaze prvi gosti.

Matošević je također naglasio to da, na osnovu  informacija iz nekoliko putničkih agencija, turisti iz arapskih zemalja još uvijek nisu otkazali svoje rezervacije za sedmi i osmo mjesec ove godine, kao i da hotelijeri  imaju  dosta  upita i najava za dolazak, te da već početkom mjeseca juna, hoteli na Vlašiću zvanično otvaraju svoja vrata.

Vlašić spreman za turiste: Od juna hoteli otvaraju svoja vrata
Matošević: Iskoristili za uređenje i renoviranje svojih smještajnih i ugostiteljskih objekata

-Bitno je naglasiti da su protekli period, turistički djelatnici iskoristili za uređenje i renoviranje svojih smještajnih i ugostiteljskih objekata, kao i za unapređenje turističkih ponuda i usluga, te da su poduzeli sve preventivne mjere zaštite za sprečavanja širenja koronavirusa, kako bi turistima obezbijedili siguran i ugodan boravak na Vlašiću. U ovom momentu, bar što se tiče poduzimanja mjera zaštite i pridržavanja svih standarda može se reći da je boravak na Vlašiću siguran.

Kako ističe Matošević,  turistički djelatnici, odnosno turističke  i putničke agencije i druga ugostiteljska  i turistička preduzeća su spremni za obavljanje svojih djelatnosti, međutim provedba svih aktivnosti ne ovise o tim djelatnostima i njihovoj spremnosti već postojećoj regulativi nadležnih institucija koja se najviše odnosi na odgovarajuće zapreke pri prelasku državnih granica.

Matošević na kraju ističe da je krajnje vriijeme da se vratimo prirodi i uživamo u svim njenim blagodatima i da upoznamo našu lijepu domovinu.