Uhapšen je Fahrudin Solak, načelnik Federalne uprave civilne zaštite, koji se u bosanskohercegovačkoj  javnosti spominje kao jedan od glavnih aktera iz afere “Respiratori”. SIPA je okončala ispitivanje direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka koje je trajalo ukupno četiri sata.

 

Kako objavili mediji, on će biti zadržan 24 sata u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH. Solak je danas od 18.30 sati saslušan zajedno sa Fadilom Novalićem, premijerom Federacije BiH i Fikretom Hodžićem, direktor kompanije “FH Srebrene maline”, gdje su bili skoro četiri sata na saslušanju.

Ispitivanje trojke je počelo u 18.30 sati, a pred novinarima se u 22.20 sati pojavio advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić.  Istragu afere „Respiratori“ preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje zajedno s pripadnicima SIPA-e i dalje radi na izuzimanju dokumentacije i ispitivanju osoba povezanih sa ovom spornom nabavkom.

Podsjetimo, Sud BiH je danas uvažio prvi zahtjev Fikreta Hodžića da mu se odobri plaćanje 452.473 KM za PDV-a, po osnovu duga za april, Upravi za indirektno oporezivanje.

Rasplet ove afere pokazat će više stvari: postoji li pravna država, radi li pravosuđe svoj posao i kako se jedna ovakva nabavka mogla završiti bez odobrenja Vlade FBiH i bez da je iko od ministara bio upućen u samu nabavku. Beskorisni respiratori, njih 100, su, da podsjetimo još jednom, nabavljeni novcem građana.