Nakon ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, zbog sporne nabavke kineskih respiratora, zadržani su premijer bh. entiteta Federacija BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”, javili su bosanskohercegovački mediji.

Njih su trojica u četvrtak kasno poslijepodne došli u agenciju SIPA, jer su osumnjičeni za netransparentnu nabavku 100 kineskih respiratora za Federaciju BiH.

Respiratore je, za više od pet miliona eura, nabavila Federalna uprava civilne zaštite posredstvom firme za preradu voća “FH Srebrena malina”.

Istragu provodi Tužiteljstvo BiH, a do sada je utvrđeno da nije riječ o kliničkim respiratorima, kako se prvotno tvrdilo.

Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić rekao je ranije Al Jazeeri da „svaki dan se vrše saslušanja više osoba“, ali nije mogao otkriti više detalja.

Početkom mjeseca pretresene su prostorije Federalne uprave civilne zaštite i Srebrene maline, a oduzet je i mobitel federalnom premijeru Fadilu Novaliću. Osumnjičeni negiraju bilo kakvu krivicu i postojanje nezakonitih radnji tokom sporne nabavke.