Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković postala je nova članica porodice SDP BiH. Duraković je u prisustvu predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića i kolege zastupnika te šefa Kluba zastupnika SDP BiH u Kantonu Sarajevo Igora Stojanovića potpisala pristupnicu SDP BiH.

 

SDP BiH s predsjednikom Nikšićem je poželio dobrodošlicu novoj članici i ukazao da SDP postaje partija koja okuplja istaknuta imena u politici i struci.

O pristupanju SDP-u BiH Duraković je rekla:

-Dragi moji prijatelji, želim vas obavijestiti da sam postala aktivna članica SDP-a. Iskreno i od srca hvala svim strankama četvorke koje su mi pružile veliku podršku u teškom periodu i nikad im to neću zaboraviti, ali prirodno je da budem dio SDP-a.

Ne samo što je moj otac osnivač te stranke nego i što sam odgajana u tim uvjerenjima – i socijalne senzibilnosti i demokratske orijentacije. Nažalost, pod bivšim rukovodstvom tu nisam mogla biti, ne samo iz privatnih razloga već presudno zbog činjenice da to nije bila ni socijalna ni demokratska opcija nego suprotno tome elitistička i uskointeresna.

Obećavam vam da ću dati sve od sebe za jačanje ove ideje, a posebno da sve te vrijednosti ne ostanu na nivou ideje nego da budu okosnica i smjer po kojem ćemo živjeti i na kojima će društvo počivati. Vjerujem da smo svi siti do guše društva u kojem ćeš posao dobiti samo ako si “nečiji”, u kojem se rigidnim metodama guši sloboda mišljenja, hrabrost, svijest i sve ono čime smo obdareni, a što nas čini čovjekom, društva u kojem narodni novac kruži isključivo među određenim interesnim grupacijama, u kojem caruju iskompleksirani poslušni poltroni, a ne hrabri, čestiti i sposobni itd.

Pogodno tlo za djelovanje na ovim principima evo sam našla takoreći kod kuće – u SDP-u. Ovom prilikom im se iskreno zahvaljujem na pozivu i toploj dobrodošlici te potpunoj otvorenosti za ovakvo djelovanje. Vjerujem da BiH može bolje, puno bolje. Očekujem podršku od svih dobronamjernih i poštenih ljudi, a botova je uvijek bilo. Idemo principijelno, hrabro, beskompromisno, pošteno, komšijski, ljudski… sve kako je ispravno po sudu vlastite savjesti. Čovjek se ne smije plašiti čovjeka. – zaključila je Duraković.

Šef Kluba zastupnika SDP BiH u Kantonu Sarajevo Igor Stojanović je poželio dobrodošlicu novoj članici i iskazao zadovoljstvo što je Klub SDP BiH bogatiji od danas.

-SDP BiH je u prošlosti prokockao šansu za promjenu stanja. Bilo je grešaka, loših kadrova i loših političkih odluka o koalicijama. Jedna od najgorih odluka je udaljavanje Nijaza Durakovića iz SDP-a. Znamo ko su krivci. Danas su kalkulanti koji su zbog ličnog interesa i ega žrtvovali ideju odstranjeni. Gradimo političku organizaciju koja vjeruje u zajedništvo i državu BiH sa ljudima koji znaju šta je zajedništvo i poštovanje. I neprijatelji i prijatelji znaju da bez ideje SDP-a teško može biti multietničke, nedjeljive, jednakopravne i jake Bosne i Hercegovine. Ima nas sve više. Kao šef Kluba zastupnika SDP BiH u Kantonu Sarajevo, sa zadovoljstvom vas obavještavam da je našem klubu pristupila Jasna Duraković. Povratak Durakovića u SDP BiH za mene znači novu snagu u borbi za državu. Znači da se vraćamo jači i spremniji za borbu sa nacionalistima!, rekao je Stojanović.