Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao danas sjednicu na kojoj je donio novu naredbu i preporuke koje će se primjenjivati od nedjelje, 14. juna, te ih dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

 

Suština novih odluka je da se treba pojačati inspekcijski i policijski nadzor provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19. Također,  kantonalnim štabovima data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa prestalo 31. maja, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

-Federalna uprava za inpekcijske poslove i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno općinski i gradski inspektori naredbom su zaduženi da pojačaju inspekcijski nadzor, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije. Naredbom se FMUP – Federalna uprava policije i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije zadužuju da, sukladno tački IV Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao podrška inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije, naglašavaju iz Kriznog štabaFederalnog ministarstva zdravstva.

Napominju da je kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva data mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te građane podsjećaju na obavezu poštivanja mjera prevencije i lične zaštite.

Naredbom je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih. Posljednji podaci nam pokazuju kako nepridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih, i od pojedinačne odgovornosti svakog od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama.

Federalno ministarstvo zdravstva je danas, na zahtjev kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dalo saglasnost Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo za proglašenje epidemije u ovim kantonima, a pokrenuta je i procedura za proglašenje epidemije zarazne bolesti COVID-19 na teritoriju Federacije BiH.