Činjenica da su danas u Domu naroda Parlamenta BiH usvojene izmjene Izbornoga zakona BiH kojima se omogućava održavanje izbora u Mostaru iznimno je važna ne samo za BiH nego za BiH u cjelini, izjavila je Lidija Bradara, predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

 

Također, dodala je, jako je važno da je usvojen i Zaključak kojim se traži od Vijeća ministara da se napravi prijedlog izmjena izbornih pravila za Travnik i to na tragu usvojenih izbornih pravila za Mostar.

-Kroz svoju raspravu sam napomenula kako je jedini Ustav u ovoj zemlji donesen na demokratski način Ustav FBiH donesen na ustavotvornoj skupštini Federacije iz 1994. godine. Taj dokument je podrazumijevao da su  HNK i SBK kantoni  s posebnim režimom. Međutim, kroz čak 75 nametnutih izmjena tog ustava to se negdje izgubilo. No, tomu se treba težiti, izjavila je Bradara komentirajući usvajanje zaključka kojim se od Vijeća ministra traži donošenje prijedloga uređenja Travnika po uzoru na Mostar.

-Izravno sam zamolila predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da svojim autoritetom doprinese tomu da se Travnik ponajprije proglasi gradom. Naime, Travnik je danas jedino županijsko sjedište koje nema status grada. Također, tražila sam da se Travnik uredi sukladno dogovorenim rješenjima za Mostar“, izjavila je Bradara.

 

Reakcija Hrvatske stranke BiH

 

Hrvatska stranka BiH nije iznenađen činjenicom da je Nikola Lovrinović podigao ruku i glasao ZA izmjene izbornoga zakona BiH.

-Prije nekoliko dana uputili smo otvoreno pismo gospodinu Lovrinoviću u kojem smo između ostalog kazali, ‘Visoko cijenimo Vaš principijelan stav kako ne namjeravate u parlamentarnoj proceduri podržati promjene izbornih pravila za grad Mostar, ako one ne podrazumijevaju primjenu istih pravila i za Vaš rodni Travnik, u kojoj općini je prije ratnog egzodusa živjelo oko trideset tisuća Hrvata, koji su činili 40% od ukupnog stanovništva općine Travnik'”.

Lovrinović sada traži krivca u SDA zaboravljajući da je njegov stranački šef dogovorio sve kako bi se Travnik izbjegao i da HDZ u ovome slučaju snosi najveću krivicu, poručuju iz HS BiH.

-Lovrinoviću, vi ste pogazili svoju riječ i stavili ste svoje osobne interese ispred interesa Hrvata Travnika i još jednom pokazali kako ste vi i vaša stranka HDZ licemjerni. Na izjavu gospodina Lovrinovića  “Tražimo ista rješenja za Travnik kao i za Mostar”!, bilo je jako puno komentara u smislu potpore da ustraje u svome naumu i ne podigne ruku za izmjene izbornoga zakona, na žalost svi su ostali razočarani Vašim ponašanjem”, kaže se u saopćenju.

-Ništa od obećanja! Nikola Lovrinović, ŠEF KLUB HDZ-a: “Tražimo ista rješenja za Travnik kao i za Mostar”! Što vi mislite o još jednoj HDZovoj prevari?, poručio je predsjednik HS BiH Božo Skopljaković na Facebooku.