U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari sinoć je po prvi put dodjeljena novinarska nagrada “Nino Ćatić”. Organizator dodjele nagrade je Udruženje ”Biti novinar” iz Tuzle uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja Žene Srebrenice, Vlade TK, Grada Tuzla, te saglasnost Hajre Ćatić majke Nine Ćatića.

 

 

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Nagradu za radijski izvještaj dobio je Ismet Bećar, za televizijski prilog Alemi Kazazić, za pisani tekst i fotografiju Samir Karić, te za blog/vlog Edina Latif.

-Mislila sam da je moj Nino zaboravljen. Zahvaljujući mladim ljudima nije. Nadam se da će ova nagrada živjeti, a sa njom i sjećanje na mog Ninu, rekla je Hajra Ćatić.

Salih Brkić, jedan od članova žirija, istakao je da je na javni poziv pristiglo više od stotinu radova.

-Ostvarila se moja želja još iz 1996. godine kada sam rekao da se trebamo sjećati Nine Ćatića. Nadam se da će u sljedećim godinama biti što više onih koji će se prijavljivati za nagradu koja će čuvati sjećanje na žrtve genocida, i Ninu Ćatića samog”, rekao je, između ostalog, Brkić.

Pored Brkića u žiriju su bili i Marko Divković, Almasa Hodžić i Marinko Sekulić. Dino Durmić i Emina Hodžić, organizatori dodjele novinarske nagrade “Nino Ćatić” istakli su zahvalnost Nininoj majci Hajri Ćatić.

-Drago nam je da smo uspjeli. Hvala svima na podršci. Nadamo se da će u narednim godinama ovo što radimo izrasti u još nešto veće, rekla je Hodžić.

This slideshow requires JavaScript.

Durmić se zahvalio svima koji su podržali projekat.

-Naša ideja je zaživjela. Ostaje nam obaveza da radimo u kontinuitetu, rekao je Durmić.

Dobitnici nagrada su emotivno reagovali, bez puno riječi.

-Ovo je prvi put da sam poslala priču na javni poziv u svim ovim godinama koje radim, rekla je Edina Latif.

Pored glavnih nagrada dodijeljene su i specijalne zahvalnice pojedincima i kolektivima za kontinuirano izvještavanje o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Specijalna zahvalnica je uručena, između ostalih, Hajri Ćatić, i Edinu Ramiću ministru za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini.