U organizaciji  Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik, MZ “Gluha Bukovica” i Organizacije demobilisanih boraca 1992-1995 Općine Travnik organizovana je manifestacija “Meokrnje 2020. godine” koja je zbog pandemije COVID 19 i pogoršane epidemiološke situacije obilježena u manjem borju nego što je bilo prethodnih godina.

 

Organizacioni odbor je preduzeo sve mjere i radnje kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere i zbog toga je broj učesnika ove godine sveden na minimum. Najvažnije je da kontinuitet manifestacije Meokrnje nije prekinut sa nadom da će iduće godine na Meokrnju biti veliki broj antifašista i obilježiti petogodišnjica obnove spomenika stradalim pripadnicima Travničkog i Zeničkog partizanskog odreda i izgradnja spomenika pripadnicima Armije BiH, dva spomen obilježja koji su trajni simboli borbe protiv fašizma i neofašizma i podsjećanje na sve borce stradale za ideju antifašizma kao civilizacijske tekovine.

This slideshow requires JavaScript.

Protokolom manifestacije predate su zastave Armije R BiH i Travničkog partizanskom odreda brigadiru Armije R BiH Hasi Ribi uz podsjećanje na ratna dešavanja u oba rata. U ime Organizacionog odbora manifestacije “Meokrnje 2020. godine” i svoje lično ime prisutnima se obratio načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić i poručio da je Meokrnje simbol borbe protiv fašizma i neofašizma i da je to trajno opredeljenje organizatora.

Kao i prethodnih godina mnogobrojne delegacije su položile cvijeće i odale počast stradalima u NOR-a 1941-1945 i Ratu 1992-1995.godine.