Centralni bajram-namaz za područje Travničkog muftijstva klanjan je jutros  u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović.

 

Muftija Adilović je govorio o značaju mjeseca zul-hidždže i činjenju dobrih djela, koja se posebno vrjednuju u prvih deset dana ovog mjeseca. Posebno je naglasio da bez obzira što ove godine nismo, zbog pandemije uzrokovane virusom Korone, bili u mogućnosti posjetiti sveta mjesta i obaviti hadž, možemo koliko smo u mogućnosti činiti dobra djela. Na kraju je pozvao sve prisutne da svoje kurbane kolju, odnosno sav obred prinošenja žrtve, obave u skladu sa propisom islama, te da se otpad nakon klanjanja ne baca u rijeke, kontejnere ili druga mjesta koja nisu predviđena za to.

Centralni bajram namaz za područje Travničkog muftijstva održan u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku

Glavni imam Medžlisa, mr. Salih-ef. Indžić je bajram-namaz predvodio i hutbu održao u Jeni-džamiji.

I Kurban – bajram muslimani u Bosni i Hercegovini dočekali su u specifičnim okolnostima, u vrijeme pandemije koronavirusa, pa je klanjanje bajram namaza proteklo uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera i uz manji broj vjernika u džamijama.