Sead Čaušević aktuelni je načelnik Općine Gornji Vakuf – Uskoplje i kandidat za ovu poziciju i na predstojećim lokalnim izborima ispred Stranke demokratske akcije. U razgovoru za naš portal govorio je o rezultatima rada u protekla tri mandata, kandidaturi, ali i zakulisnim radnjama pojedinih članova SDA koji su mu željeli uskratiti kandidaturu. Načelnik Čaušević odgovorio je i na pitanje da lije Gornji vakuf – Uskoplje podjeljeni grad.

 

Hronika.ba: Puna tri mandata ste na čelu Općine. Evo ponovo ste odlučili da budete kandidat. Šta vas je rukovodilo da donesete takvu odluku?

Čaušević: Ja sam bio na fonu građana. Kroz ova tri mandata radio sam sa građanima i pokrenuti su veliki projekti. Zaista ponosni smo na ono što smo uradili, od zgrade općinske administracije, preko sportske dvorane koja je napravila preokret ovdje u gradu. Sportska dvorano je sigurno je jedan od najsvjetlijih projekata u posljednih 20 – 30 godina u ovom gradu. Tu je i regulacija korita rijeke Vrbas nakon poplava kojima smo bili svjedoci , a kojih više nema upravo zahvaljujući tom projektu. Tu su i projekti Industrijske zone i vodosnabdjevanja naših naseljenih mjesta, preko projekta javne rasvjete. Do kraja ove godine sva naseljene mjesta na području općine imat će javnu rasvjetu. Želim ovdje istaknuti generacijski projekat koji smo radili u samom gradu u koji je uloženo blizu 5 miliona konvertibilnih mraka gdje smo od ulaza u grad do gornje džamije gdje smo izvršili kompletnu rekonstrukciju i vodovodne i oborinske i kanalizacione mreže, ali i saobraćajne infrastrukture, trotoara i javne rasvjete. Postavljena je najmodernija LED rasvjeta.

Nastavak započetog posla

Hronika.ba: Šta to nije završeno, a planirano je pa ste se odlučili kandidirati za četvrti mandat?

Čaušević: Ono što radimo trenuto je „Strategija razvoja općine za period 2021 – 2026. godina“. Imamo završiti drugu fazu rekonstrukcije glavne gradske ulice i tu bi osigurali sredstva od Vlade Federacije i kroz IPA fondove (Pretpristupni fondovi Evropske unije). Odprilike za mjesec dana mi ćemo objaviti javni poziv za drugu fazu rekonstrukcije gradskih ulica u dužini od 2 kilometra  i vrijednosti između 2 i 3 miliona konvertibilnih maraka.

Ono čemu ćemo posvetiti posebnu pažnju, ako dobijemo povjerenje u narednom mandatu, svakako je zaštita okoline, te razvoj turizma i turističke infrastrukture. Za Gornji Vakuf možemo reći da je vazdušna banja jer ima dvije predivne planine: planinu Radušu gdje je već jednim dijelom izgrađen ski-centar i ski – staze, gdje uloženo između 6 i 7 miliona maraka. Imamo i prelijepu planinu Vranicu, bogatu ljekovitim biljem gdje dolaze planinari iz cijele BiH, ali i iz cijele regije. Želim napomenuti da na planinu Radušu dolaze i ljubitelji adrenalinski sportova iz Evrope , zaljubeljenici u enduro utrke.

Hronika.ba: U samom gradu sada nema ožiljaka od rata. Imali ožiljaka u dušama građana i da li je Gorni Vakuf – Uskoplje podjeljen grad?

Čaušević: Vrijeme liječi rane. Sigurno da one rane koje su učinjene u periodu 1992. – 1994. godine i dalje su prisutne u samim srcima i dušama onih koji su izgubili svoje najmilije, ali vrijeme liječi sve. Ono što se nama etiketira kao podjeljeni grad, ja mogu reći da je ovaj grad stotinama godina bio gdje i danas. Posljedice rata nisu uticale da mi budemo podjeljeni grad. Ova linija zbog koje se nama etiketira da smo podjeljeni grad, od davnina se zna da je u tom donjem dijelu grada bilo preko 95 posto hrvatskog življa, a u gornjem dijelu grada bošnjačkog življa. To je i danas tako. Ono zbog čega nas prozivaju nije posljedica rata, a isto tako želim reći da mi imao i naselja koja su izmješana i koja su u ratu najviše stradala. Isto tako imamo i etnički čista naselja koja od davnina imaju takav etnički sastav.

Načelnik svih građana

Hronika.ba: Da li Vas građani hrvatske nacionalnosti smatraju svojim načelnikom?

Čaušević: Ja sam od početka bio na fonu svih građana, bez obzira na vjeru i naciju. Tako se i ponašam. Ja sam načelnik svih građana i onih koji me žele takvog prihvatiti. Svima sam na usluzi, a ono što mogu reći da smo kroz protekle godine izgradili jednu politički stabilnu općinu. Išli smo putem kompromisa i dogovora i mislim da smo svjetli primjer za sve općine koje su imale ovaj ratni background. Danas smo primjer suživota i tolerancije, te poštovanja i uvažavanja jednih prema drugima.

Hronika.ba: Vi ćete 15. novembra  po četvrti put polagati „prijemni ispit“ za načelnika općine. Kako čaršija priča vi i niste bili baš prvi izbor Stranke demokratske akcije (SDA) čiji ste kandidat do sada bili?

Čaušević: Možda jednog dijela rukovodstva Stranke demokratske akcije i određenog broja ljudi, ali ono što je meni dalo snagu jeste podrška članova i simpatizera stranke na terenu i samih građana, ali i podrška koju sam dobio od privrednika i predstavnika i članova boračkih udruženja i sportskih klubova. Nisam se htio predati, išao sam do kraja i ostao sam u borbi unutar SDA. Vjerovao sam da će vrh stranke ispravno olučiti, vjerovao sam u ono što je rekao predsjednik SDA Bakir Izetbegović na savjetu načelnika da će kandidati ispred SDA biti načelnici koji to žele, koji imaju podršku članstva i simpatizera sa terena i koji nisu imali afera. Još jednom hvala predsjedniku (op.a. Bakir Izetbegović) što je sve to prepoznao. Na nama je da se 15. novembra izborimo za novi četvrti mandat.

Cijeli intervju sa načelnikom Općine Gornji Vakuf – Uskoplje , Seadom Čauševićem bit će objavljen u novom broju časopisa SIN.