Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, poručili su danas iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

 

 

-Na Tužilaštvu BiH je da poduzme neophodne korake u skladu sa zakonom’, kazali su iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Podsjećamo, pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica ranije je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu ‘Josipović i drugi’ naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.

Nakon medijskih objava u kojima se iznose detalji o identitetu kao i sam identitet zaštićenog svjedoka u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine, Tužiteljstvo je informiralo nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka, potvrđeno je danas iz Tužilaštva BiH.