Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet” iz Sarajeva zajedno sa Institutom za umetničku igru iz Beograda, u vrijeme pandemije koronavirusa organizuje Prvu zoom konferenciju “Edukacija u savremenom plesu/modernom baletu” u periodu od 6. do 8. novembra.

 

– Zoom konferencija bi išla u smjeru razmjene mišljenja i iskustava, kao i izlaganja iskustava u ovoj oblasti iz zemalja regije, u trajanju od 7 do 10 minuta, odnosno upoznavanja i umrežavanja sa umjetnicima iz branše savremenog plesa, prioritetno. Za razliku od Bosne i Hercegovine, koja tek uvodi predmet savremeni ples u osnovne obrazovne institucije, ostale zemlje regije i Evrope, pored osnovnog i srednjeg obrazovanja, imaju i posebne akademije/institute za umjetničku igru, već odavno razvijene.

Na konferenciji će učestvovati ljudi iz struke, involvirani u savremeni ples, odnosno moderni balet iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Veoma je važno da se uvežemo sa kolegama, tako da bi naredne godine, ako budu dozvoljavali epidemiološki uslovi, iste kolege mogli pozvati u Sarajevo kao goste, te da u praksi edukuju naše nastavnike iz oblasti savremenog plesa, radi boljeg prenošenja znanja novim mladim naraštajima.

Na zoom konferenciji će učestvovati: Moderator, voditelj i organizator konferencije :Aleksandar Ilić/ Srbija/-Profesor na Institutu za umetničku igru Beograd, Ognjen Vučinić /Srbija/ispred Instituta za umetničku igru iz Beograda, ispred Bosne i Hercegovine će biti Nataša Hajdarević,organizator konferencije, baletski igrač, i plesni producent u regionalnoj baletskoj platformi Balkan Dance Project za Bosnu I Hercegovinu/idejni tvorac Zoom konferencije/, Sasha Evtimova-Makedonija , Urša Rupnik / Slovenija/,Igor Sviderski / Slovenija, Zorana Mihelčić/ Hrvatska/, Ana Genzić /Hrvatska/, Tanja Smajić, nastavnik klasičnog baleta, karakternih igara u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu/BiH/, Tamara Ljubičić, prvakinja baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu /BiH/,Adnan Đindo,direktor baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu te Zulejha Kečo/BiH/-baletski igrač – poručuju organizatori.