Nezavisni blok poziva šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji Johanna Sattlera da se očituje o izjavama predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u kojima koncept građanske države ocjenjuje kao gotovo neostvariv san za Bosnu i Hercegovinu.

 

Ovo nije prvi put da Milanović šalje nipodaštavajuće poruke upućene Bosni i Hercegovini i vrijeme je da se o njima očituju predstavnici Delegacije Evropske unije, pogotovo ambasador Sattler.

Republika Hrvatska bi kao članica Evropske unije trebala slijediti njenu zajedničku politiku i izbjegavati da se svrstava u krug država koje po pitanju promocije ljudskih prava i sloboda, te vladavine prava pokazuju simptome retrogradnosti što nije rijetkost u izjavama njenih zvaničnika u Zagrebu i predstavnika u Briselu. Zato je bitno znati da li Milanovićevi nediplomatski i dehumanizirajući istupi uživaju simpatije Brisela ili predstavljaju kontrast naporima koje EU poduzima na poboljšanju evropske perspektive za BiH.

-Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU jasno kaže kako naš Ustav sadrži odredbe koje nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i kako su potrebne reforme da bi svi građani mogli ostvarivati svoja politička prava. Ovo je među 14 prioriteta bez čijeg ispunjavanja EU neće ni razmišljati o otvaranju pregovora sa našom zemljom. Bilo bi zanimljivo čuti šta u EUD/EUSR misle o tome što predsjednik nama najbliže članice EU i države koja ima veliku krivicu za stanje u BiH ima drugačije zamisli i vizije, rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.