Centralna manifestacija obilježavanja 28. godišnjice od formiranja 306/706. brigade ARBiH održana je danas na Šehidskom spomen-obilježju u mjestu Mehurići, blizu Travnika. Za razliku od prethodnih, ove godine manifestacija je održana u dosta izmijenjenim okolnostima i uz uvažavanje svih zakonom propisanih mjera.

 

 

Manifestacija koja se kontinuirano održava u organizaciji demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine SBK uz podršku Vlade SBK, Općine Travnik i MIZ Travnik, a kojom se želi odati počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, započela je nekoliko dana ranije.

U periodu od 09. do 18.12. članovi Organizacionog odbora su u ograničenom broju posjetili  sva mezarja gdje su ukopani šehidi i umrli borci, pripadnici brigade, u okviru čega je na prikladan način svima odata počast.

U Mehurićima kod Travnika u povodu "28. godišnjice 306/706. brigade ARBiH“ odata počast poginulim borcima

U okviru današnje simbolične ceremonije u Mehuriću, uz kratko obraćanje zvanica položeno je cvijeće, te upućena dova poginulim borcima.

Iako se manifestacija danas službeno obilježava, 306/706.bbr je formirana 22.12.1992. godine od odreda biljanske doline, te je u svom početnom sastavu imala četiri brdska bataljona i brojala oko 2000 boraca, a pored odbrambeno-oslobodilačkih zadataka učestvovala je i na drugim ratištima širom BiH. Brigadom su komandovala četiri komandanta: Esed Sipić, Vezir Jusufspahić, Munir Karić i Fahir Čamdžić.

Predsjednik OO manifestacije i jedan od komandanata brigade Fahir Čamdžić naglasio je da je značaj 306. brdske brigade kroz odbrambeno-oslobodilački rat 92/95 ogroman, ako se uzme u obzir da nije izgubljen nijedan pedalj oslobođene teritorije.

„Posebnu zahvalnost za pomoć i podršku upućujem svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da i u ovim otežanim uslovima, postojanje 306/706 brigade i njenih velikih uspjeha u proteklom OOR 1992-1995. ne padne u zaborav“, kazao je Čamdžić.

U Mehurićima kod Travnika u povodu "28. godišnjice 306/706. brigade ARBiH“ odata počast poginulim borcima

Podršku obilježavanju manifestacije, kao svih prethodnih i ove godine dala je i Općina Travik na čelu sa načelnikom, Admirom Hadžiemrićem, koji je ovom prilikom istaknuo da je ova brigada bila jedan od važnijih stubova odbrane BiH.

Također, Čamdžić je istaknuo da je kroz ovu brigadu prošlo preko 3.200 boraca, kao i 264 starije osobe i žene koje su angažovane tokom sukoba, a za temelje slobode živote je dalo 136 boraca, dok je njih 450 ranjeno, a iz svog sastava brigada je iznjedrila 11 „Zlatnih ljiljana“ i jednog dobtinika ratnog priznanja „Srebrni štiti“.