Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uslove i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je danas zvanično otvorena zimska turistička sezona SBK/KSB 2020/2021. Uz uvažavanje svih zakonom propisanih mjera, užem krugu posjetitelja Turistička zajednica SBK/KSB  prezentirala je  novu i trenutnim uslovima prilagođenu  najavu zimske turističke sezone na području Srednjobosanskog kantona.

 

 

Sedamnaest godina zaredom zimska turistička sezona, započinjala je uz brojne zanimljive sportsko-zabavne aktivnosti, međutim kako je naglasio direktor Turističkog ureda TZ SBK/KSB Miroslav Matošević, ova zima će biti drukčija od svih dosadašnjih.

-Pred nama je u kreiranju ove zimske turističke sezone bio zaista veliki  zadatak i ogroman izazov kako bismo svim ljubiteljima zimskog doživljaja i ove zimske sezone omogućili nesmetano uživanje na planini, ali prije svega siguran boravak na ovom području.  – kazao je Matošević.

Vlašić: Otvorena zimska turistička sezona u Srednjobosanskom kantonu

Turistička zajednica SBK/KSB je u okviru priprema za zimsku turističku sezonu utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“ koji, pored zakonom propisanih mjera nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ukoliko dođe do zaraze, a koji će se realizirati u saradnji sa nadležnim partnerima

Matošević je pojasnio da Protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“  i sve pogodnosti koje on nudi.

Vlašić: Otvorena zimska turistička sezona u Srednjobosanskom kantonu

Veliku podršku u odvijanju turističkih aktivnosti u doba pandemije koronavirusa pružio je i Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB. U cilju osiguranja što ugodnijeg boravka turista, te njihove obveze testiranja na COVID-19 pri povratku u svoju matičnu zemlju, ali i onih turista koji budu imali potrebu testitrati se iz zdravstvenih razloga u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo  SBK/KSB osigurana je mogućnost testiranja turista na COVID-19 na njihov zahtjev u Turističkom naselju Babanovac. Također, tokom zimske sezone  biti će osigurano i pet free COVID– 19 zona za dezinfekciju.

-Na inicijativu i u saradnji sa TZ SBK/KSB dogovoreno je da svi turisti koji budu imali potrebu za testom na COVID-19 moći će se javiti Zavodu za javno zdravstvo direktno ili posredno preko menadžmenta smještajnog subjekta kako bi se osigurao dolazak. Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB će osigurati rezultate testa u najbržem roku isti dan od vremena testiranja turista. Za sve turiste koji borave na području planine Vlašić, Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB osigurat će 10 posto  popusta u odnosu na redovnu cijenu. – pojasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB Sead Karakaš.

Vlašić: Otvorena zimska turistička sezona u Srednjobosanskom kantonu

Kako ističu iz TZ SBK/KS, tokom proteklih godina u saradnji sa Domom zdravlja Travnik i poslovnim subjektima, na Babanovcu stavljala se u funkciju sezonska ambulanta, te će tako biti i ove godine, s tim da će se pored dosadašnjih uobičajenih aktivnosti liječničkih pregleda i intervencija raditi i pregledi osoba sa COVID – 19 simptomima.

Također, danas su potpisani i sporazumi o saradnji sa Općinom Travnik, Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB,  Domom zdravlja Travnik i preduzećem Pharmamed d.o.o. Travnik  u okviru  realizacije aktivnosti provedbe Internog COVID-19 protokola tokom zimske turističke sezone.

Preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu kriterija i predloženih mjera dobiti će certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“  i sve pogodnosti koje on nudi.

-Interni COVID-19 protokol je kreiran u saradnji sa ključnim preduzećima i akterima koji djeluju na planini Vlašić, koji su izrazili želju za aktivnim učešćem i realizacijom ovog projekta u smislu pridržavanja svih mjera iz Protokola i njihovu primjenu  u objektima i preduzećima kojima upravljaju u cilju povećanja sigurnosti posjetitelja i djelatnika ali i kreiranju pozitivnog imidža destinacije kao sigurne turističke destinacije. –  istaknuo je Matošević.

Vlašić: Otvorena zimska turistička sezona u Srednjobosanskom kantonu

Zimsku turističku sezonu SBK/KSB 2020/2021 otvorenom je proglasio premijer Vlade SBK/KSB Tahir Lendo, a posjetitelji na Vlašiću su danas imali priliku  uživati u nekoliko zanimljivih aktivnosti. Od panoramske vožnje na skijaškom liftu, modernog  glice klizališta , do besplatnog  graha i vlašićkog čaju i  kuhanog vina i rakije.

Matošević je na kraju još naglasio da su najavljeni i brojni aranžmani unutar hotelskih preduzeća sa 40 posto  popusta na COVID-19 test koji će biti namijenjen turistima koji će imati obavezu testiranja na COVID – 19 pri povratku u svoju matičnu zemlju.  Osnovi uslov će biti da gost boravi više od tri dana u registriranom hotelskom smještaju i da je prijavljen u sistemu evidencije u TZ SBK/KSB.