Pravoslavni vjernici večeras su zapalili badnjak, u dvorištu Stare crkve sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila u Sarajevu, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića i tako obilježili početak proslave Badnje večeri. Upriličeno je večernje bogosluženje, osvećenje i nalaganje badnjaka, u porti Crkve.

 

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena. U pravoslavne domove unosi se badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema predanju, predstavlja simbol drveta koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio. Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti, koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Badnja veče je porodični praznik kad se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta. Božić je, uz Vaskrs, najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike. Pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije, božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.