Kemal Baysak, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj, humanitarac i veliki prijatelj BiH, preminuo je u 88. godini od posljedica zaraze koronavirusom. Baysak je umro sinoć u bolnici u Izmiru, a poruke sućuti uputili su na društvenim mrežama brojni privrednici, političari i predstavnici nevladinih organizacija iz Turske, ali i šire.

 

Bivši načelnik turske općine Karsiyaka Baysak je bio ugledni biznismen iz Izmira, koji je tri decenije bio član Privredne komore Egejske regije (EBSO). Baysak je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Ljubinja. Bio je osnivač i počasni predsjednik Federacije udruženja kulture Turske i BiH.

Njegova je porodica u Tursku emigrirala odmah nakon Berlinskog kongresa, 1878. godine. Baysak je četvrta generacije porodice Grebo, a premda nikad nije živio u BiH, dobro je govorio bosanski jezik.

Preminuo Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Turskoj
Konuzl Baysak sa delegacijom iz Travnika 2019. godine

Baysak je često posjećivao BiH i bio pokretač brojnih projekata i inicijativa pomoći zemlji njegovog porijekla. U BiH je dovodio brojne investitore i predstavnike privrednih udruženja iz Turske i šire, a počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda.