Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na posljednjoj je sjednici proglasila Graditeljsku cjelinu – Varošku džamiju u Travniku te Mjesto i ostatke graditeljske cjeline – Vanekov mlin u Bijeljini nacionalnim spomenicima BiH.

 

Usvojene su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za nacionalne spomenike: Graditeljska cjelina – Hadžimuratovića Daire (Velike Daire) u Sarajevu; Građevina – Katedrala (Katedrala-Crkva Srca Isusova) u Sarajevu; Građevina – Kuća Damić u Radićevoj ulici broj 10 u Sarajevu; Historijsko područje – Mramorje u zaseoku Raonići, Kaoštice, općina Višegrad; Građevina – Banka na Obali (bivši Objekat Filijale austrougarske banke) u Sarajevu; Grobljanska cjelina Alifakovac u Sarajevu te Pokretno dobro – Sarajevska Hagada.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem tih dobara. Odluke su donijeli predsjedavajući Komisije Radoje Vidović, te članovi Goran Milojević i Amir Pašić, navodi se u saopćenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

 

Historijat Varoške džamije

Džamija je napravljena u drugoj polovini 16. stoljeća u kulturno-historijskoj jezgri Travnika. Nekada 1903. godine požar je zahvatio Travnik i varošku mahalu, a tom prilikom izgorjele su kuće, džamije i drugi objekti. Tri godine nakon požara, Travničanka Ziba-hanuma Kopčić platila je njenu obnovu i 1906. godine džamija je sagrađena od kamena”, govori Indžić.

U drugoj polovini 20. stoljeća džamija je pretvorena u muzej. Za mektebsku nastavu korištena je do 2010. godine. Zbog lošeg stanja Medžlis IZ Travnik 2017. godine pokrenuo je restauraciju Varoška džamija je u cjelosti obnovljena.

U drugoj polovini 20. stoljeća džamija je pretvorena u muzej. Za mektebsku nastavu korištena je do 2010. godine. Zbog lošeg stanja Medžlis IZ Travnik 2017. godine pokrenuo je restauraciju, te je iste godine Varoška džamija u cjelosti obnovljena.