Nedžib Šaćirbegović, jedan od osnivača SDA i najbližih saradnika Alije Izetbegovića, preminuo je u 95. godini, u Sjedinjenim Američkim Državama, na Floridi.

 

 

Danas je na ahiret preselio dr. Nedžib Šaćirbegović, istaknuti mladomuslimanski aktivista i jedan od bliskih saradnika i prijatelja rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, objavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

-Imali su zajedničku viziju budućnosti i bili istinski borci za ravnopravnu, suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Dr. Šaćirbegović imao je značajnu ulogu i u osnivanju Stranke demokratske akcije (SDA). Život u Sjedinjenim Američkim Državama iskoristio je da pokaže sposobnost lobiranja bošnjačke dijaspore u političkim procesima, te pruži snažan doprinos jačanju veza SAD-a i svoje domovine. Molim dragog Allaha dž.š. da mu podari lijepi džennet, a porodici sabur. –  napisao je Skaka.

 

I predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je telegram saučešća povodom smrti Nedžiba Šaćirbegovića

-Sa tugom sam primio vijest o smrti Nedžiba Šaćirbergovića. Kao politički aktivista i jedan od osnivača SDA, a kasnije i kao uspješan poslovni čovjek, Šaćirbegović je dao snažan doprinos emancipaciji političkog identiteta Bošnjaka, nezavisnosti i odbrani Bosne i Hercegovine od agresije. Njegovoj porodici i prijateljima iskazujem iskreno saučešće. – napisao je Izetbegović.