Osnaživanje mladih u savjesne, odgovorne i aktivne članove zajednice, sposobne dostići svoj puni potencijal, cilj je programa „YOUth CAN“, kroz koji će Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika izgraditi kapacitete mladih u sedam općina SBK za pokretanje konkretnih promjena u njihovim zajednicama.

 

CEM je, kroz svoj dvadesettrogodišnji razvojni rad sa mladima, prepoznao njihov potencijal za izgradnju boljeg i pravednijeg društva i upravo su oni najvrijedniji resurs koje naše društvo posjeduje. Kako bismo ih osnažili u savjesne, odgovorne i aktivne članove zajednice, spremne i sposobne da svoj potencijal usmjere ka njenom razvoju i napretku, neophodno im je obezbijediti pristup razvojnim programima.

Upravo je „YOUth CAN“ program osnaživanja mladih lidera, koji je CEM osmislio tako da, kroz kombinaciju najefikasnijih metoda iz formalne i neformalne edukacije, te uz mentorstvo profesionalnih i certificiranih trenera, izgradi kapacitete mladih ljudi za pokretanje pozitivnih promjena u zajednici, rad na ličnom i socijalnom razvoju, samopouzdanju, razvijanju vrijednosti i stavova, te kreiranje zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade, neophodnog za njihov razvoj.

Učesnici programa, mladi iz Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Busovače, Viteza, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Donjeg Vakufa imat će priliku za učenje, razmjenu iskustava, sklapanje prijateljstava, razvoj ideja, te planiranje i realizaciju konkretnih projekata u zajednicama, u skladu sa potrebama i problemima koje prepoznaju.

Centar za edukaciju mladih kroz ovaj program želi kreirati bazu mladih aktivista u Srednjobosanskom kantonu, koji će, svojim proaktivnim djelovanjem konstantno unapređivati svoju zajednicu i animirati svoje sugrađane, posebno mlade da i oni budu dio pozitivnih promjena.

CEM poziva mlade uzrasta od 18 do 25 godina, iz navedenih općina da se prijave za učešće u ovom programu i postanu dio promjene. Informacije o programu i prijavama možete pronaći na web stranici Centra za edukaciju mladih: cem.ba/youth-can/.

CEM realizuje „YOUth CAN“ program u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).