Na posljednjoj  sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojen je Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja prema Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat „Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“.

 

Ova odluka bit će na razmatranju na narednoj sjednici Skupštine ZDK, planiranoj za iduću sedmicu.

Direktor Javnog preduzeća „Regionalni vodovod Plava voda“, Ernad Granić pozdravio je donošenje ove Odluke čime se deblokira realizacija ovog kapitalnog projekat u koji su uključene općine Travnik, Novi Travnik i Busovača, Grad Zenica, kao i dva kantona, Zeničko-dobojski i Srednjobosanski, kao i Federalni fond za zaštitu okoliša.

-Ukoliko bilo ko od ovih partnera zakaže i ne ispuni svoje obaveze, čitav projekt staje i to nama stvara velike probleme. –  izjavio  je Granić.

Izmjena Odluke o kreditnom zaduženju za projekat Plava voda
Granić /desno na fotografiji/: Deblokiranje projekta Regionalnog vodovoda

Dodao je, kako se i dalje nada da ovaj projekt može biti uspješan ukoliko se svi uozbilje i daju svoj maksimum koji je potreban od strane svih učesnika.

Regionalni i međukantolni projekt „Plava voda“ kreditnim sredstvima finansiraju EBRD i Razvojna banka Vijeća Evrope sa po 11 miliona eura.

Osim toga, grantom SIDE svaka lokalna zajednica u projektu dobija po 1 milion KM, a do sada je u izradu projekta uloženo 600.000 eura od strane EBRD-a te uz troškove preduzeća, ukupna cifra dostiže oko 50 miliona maraka.