U okviru hitne akcije pomoći stanovništvu, Pandemija 2021, Udruženje POMOZI.BA, ustupa medicinskim ustanovama aparate za kisik za lakše Covid pacijente, kako bi rasteretili preopterećeni sistem.

 

Danas je koordinator za SBK Amir Fulurija ispred Humanitarnog udruženja POMOZI.BA uručio pet aparata Kantonalnoj bolnici u Zenici, a sutra će još pet aparata biti uručeno u Travniku, i to tri za Bolnicu za plućne bolesti i TBC i dva  za JU Bolnica Travnik.

POMOZI.BA donirao aparate za kisik Kantonalnoj bolnici u Zenici
Donacija Pomozi.ba za Kantonalnu bolnicu Zenica

-Radi se o aparatima koncentrator kisika, marke AEROPLUS E, njemačke proizvodnje, registrovanim u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Aparati sami proizvode kisik do 5 litara u minuti, što znači da su za lakše Covid pacijente. ovo je izuzetno važno zbog gužvi u bolnicama, gdje lakši pacijenti, koji su skoro oporavljeni, zauzimaju instalacije i boce  težim  bolesnicima. Što se tiče donacije, mi ustupamo aparate na godinu dana i mi ih servisiramo o svom trošku. Korištenje se može i produžiti, ako bude još uvijek kriza i potreba. – saopćili su iz Humanitarnog udruženja POMOZI.BA

Do sada je POMOZI.BA uručilo 30 aparata, od čega 20 bolnici u Sarajevu. Akcija se nastavlja, a svi koji je žele podržati, mogu to učiniti putem računa Udruženja, web platforme ili humanitarnog broja: 17022, kojim se donira 2 KM za ovu akciju.