Današnja, 18.redovna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona, prošla je u znaku Informacije o epidemiološkoj situaciji na području Srednjobosanskog kantona koja je više nego teška. Bolnice su pune pacijenata, svakim danom je sve više oboljelih, a nadležni pooštravaju mjere kako prema nesavjesnim građanima, tako i prema privrednicima koji su na koljenima i o kojima se sve manje i manje vodi računa.

 

S druge strane, herojima u bijelom se na sjednicama Skupštine aplaudira i odaju im se počasti, ali se uveliko zaboravljaju kad se njima treba pomoći. A kako direktno pomoći oboljelima i članovima njihovih porodica – to niko ni ne razmišlja.

Upravo na tom tragu, Ljubinka Atanasijević, zastupnica u Skupštini SBK/KSB, je u ime Kluba zastupnika SDP BiH, danas podnijela dva zaključka na ovu informaciju o stanju. Prvi se odnosio na uvrštavanje lijekova Tocilizumab i Remdesivir koji se koriste za liječenje teško oboljelih od Korone i za koje su članovi porodica izdvajali i po nekoliko hiljada maraka na tržištu, na listu bolničkih lijekova. Ovim bi direktno pomogli najugroženije pacijente i omogućili im jednaku mogućnost borbe za život bez obzira na imovinsko stanje. Drugi zaključak se odnosio na jednokratnu stimulativnu pomoć svim radnicima u zdravstvu, u iznosu od 500,00 KM, kao znak zahvalnosti za sve što čine za opstanak zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini, uprkos tome što se vladajuća SDA i HDZ, elita svim silama trudi da ga sruši nizom koruptivnih afera.

SDA-HDZ jedinstveni u borbi protiv zdravlja građana Srednjobosanskog kantona!

Iako potpuno opravdane i smislene, obje ove inicijative nisu našle na podršku većine u Skupštini, čak su od strane premijera Tahira Lende, nazvane i populističkim. Ako je populizam briga za građane, penzionere i zdravstvene radnike u vrijeme pandemije, onda SDP BiH jeste populistička – narodna partija, a koalicija SDA – HDZ odavno je zaboravila šta je briga za narod i građane ove zemlje. Njih je svakako samo briga za same sebe, što su i dokazali uhljebljavanjem dvadesetak stanačkih poslušnika u ovoj godini u budžetske institucije po ugovoru o djelu, iako nije postojala potreba za istim. Ova sredstva su se mogla upravo upotrijebiti za direktnu pomoć građanima i zdravstvenim radnicima ovog Kantona. A građanima je sve više i više dosta SDA – HDZ populizma!

 

(SDP BiH)