Skijašica Elvedina Muzaferija i atletičar Amel Tuka, proglašeni su, na 64. manifestaciji Sportista Zeničko-dobojskog kantona u izboru NIPD “Naša riječ” iz Zenice, za najbolje sportiste ovog kantona u 2020. godinu. Muzaferija je najbolja bh. skijašica i članica Skijaškog kluba ZE-2010 iz Zenice, a Tuka je najbolji bh. atletičar i član Atletskog kluba Zenica.

Manifestacija je održana sinoć u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, uz generalno pokroviteljstvo Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kojoj je dodijeljena plaketa “Prijatelj sporta”.

– Ponosan sam što Zeničko-dobojski kanton ima sportiste koji na najbolji način predstavljaju nas i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ponosni smo na našeg Amela Tuku, Hamzu Alića, Mesuda Pezera, Ahmeda Krnjića, Elvedinu Muzaferiju i čitavu plejadu sportista, posebno mladih, koji nižu uspjeh za uspjehom. Ponosan sam na naše sjajne paraolimpijce – odbojkaše, košarkaše, streljaše i druge istaknute takmičare i sportske klubove – rekao je vršilac dužnosti premijera ZDK-a Mirnes Bašić, koji je uručio plakete najboljim sportistima za 2020. godinu.

Naglasio je da Vlada prati uspješne i perspektivne sportiste i istovremeno animira građane da se bave sportom, “ne samo radi sportskih odličja, nego zato što je sport najsigurniji put da se udalje od poroka današnjice, socijaliziraju te jačaju tijelo i duh”.

– Perspektivnim sportistima dajemo stipendije, pomažemo rad klubova i odlazak na takmičenja, uključujući i sportske klubove osoba sa invaliditetom, te plaćamo kotizacije i registracije klubova. To nije sprint, nego trčanje na duge staze – rekao je premijer Bašić, dodajući da je svaka izdvojena marka “ulaganje u afirmaciju sporta, sportske rezultate i naše zdravlje”.

Plakete laureatima uručili su i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić te ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Azra Šabanović, Spahija Kozlić, Fahrudin Čolaković, Arnel Isak i Nebojša Nikolić.