Četvrta eUPSHIFT radionica u Bosni i Hercegovini koju realizuje organizacija “Genesis Project” iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske, završena je odabirom ideja pet timova mladih, za čiju realizaciju će biti dodijeljeno 15.000 KM.

Pored grantnih sredstava, za ove timove timovima biće obezbjeđena dodatna edukacija iz finansijske pismenosti te mentoring tokom implementacije rješenja u trajanju od dva mjeseca.

U takmičenju sa 10 timova adolescenata uzrasta od 13 do 19 godina sa područja opština Travnik, Novi Travnik, Kiseljak, Fojnica, Jajce, Busovača i Bugojno i žiri je odlučio nagraditi:

  1. Tim 7 iz Bugojna sa idejom: “Kako bismo mogli osnovati jedinstven gradski orkestar za sve građane?”

  2. Tim 2 iz Busovača sa idejom: “Kako bismo stvorili pozitivnu atmosferu među mladima različitih nacionalnosti u Busovači?”

  3. Tim 6 is Fojnice sa idejom: “Kako bismo mogli pomoći učenicima iz Fojnice da steknu vještine potrebne za vođenje domaćinstva kroz školsku sekciju?

  4. Tim AVN /ejvien/ iz Kiseljaka sa idejom: “Kako bismo mogli obezbijediti prostor za rad mladih u Kiseljaku?”

  5. Tim 5 iz Divičani, Jajce sa idejom: “Kako bismo mogli spriječiti problem osuđivanja na osnovu fizičkog izgleda mladih?”

Svih 10 timova su, na završnom događaju organizovanom online, imali priliku da prezentuju svoje ideje, ali i da razmjene iskustva sa četvrte eUPSHIFT radionice. Mladim ljudima se obratila Dr Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH, koja je istakla da su svih 10 timova zaista identificirali vrlo važne probleme i izazove koje su bitni za mlade ljude Bosne I Hercegovine.

“Globalno, kao i u Bosni i Hercegovini, svi mi prolazimo kroz vrlo čudna vremena, jer što god mi radimo trenutno ne spada pod normalno. Ne bismo trebali razgovarati s ovim divnim mladim ljudima preko ekrana. Ali isto tako, u ovom vremenu, naučili smo biti strpljivi, odgovorni, prilagodljivi i fleksibilni. Ovo su zaista kvaliteti koji su zaista potrebni za buduće generacije, za sve vas. Zaista želim čestitati svim učesnicima na iskazanoj fleksibilnosti i činjenici da su došli do tako mnogo inovativnih ideja.”, istakla je Dr Rownak Khan.

Učesnici 4. eUPSHIFT radionice su kazali da su pored sticanja novih vještina i upoznavanja novih prijatelja, kroz radionicu dobili priliku da prepoznaju probleme u svojim lokalnim zajednicama, ali i da za njih pronađu rješenja uz pomoć mentora koji su ih vodili.

Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a je naglasila da su svi timovi pobjednici ove radionice, jer su pokazali da su hrabri, aktivni, svjesni problema u svojoj lokalnoj zajednici i spremni da te probleme i otklone.

“Timovima koji su osvojili donacije želim puno uspjeha u realizaciji svih planiranih aktivnosti, a ostalima iskreno i od srca da ne budu razočarani, već aktivni i uporni i da se bore za svoje ideje, jer samo tako možemo mijenjati situaciju”.

Timove koji su osvojili grantove očekuje period intenzivnog rada na njihovim projektima, a svi timovi su ohrabreni da svoje ideje implementiraju u lokalnim zajednicama.

eUPSHIT je online radionica osmišljena prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste. Sve informacije o UPSHIFT radionici možete dobiti i na web-stranici: www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina/