Danas je u JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik otvoren CT kabinet. Dio sredstva za nabavku CT uređaja, u iznosu 100.000 USD, osigurana su uz podršku zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP), Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), kao nagrada Srednjobosanskom kantonu za najbolji sistem upravljanja razvojem za 2019. godinu.

 

 

U skladu s prihvaćenim Izvještajem o implementaciji Strategije razvoja Srednjobosanskog kantona za 2019. godinu, Ureda za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitet prema međunarodnom standardu Srednjobosanskog kantona, Vlada Srednjobosanskog kantona je dala saglasnost da se iz nagradnog fonda UNDP-ja, u iznosu od 100.000 USD, finansira projekt iz Akcijskoga plana 2019–2021. godine: poboljšanje kvaliteta postojećih zdravstvenih usluga.

Implementacijom projekta i raspolaganjem još jednim CT uređajem u javnim ustanovama Srednjobosanskog kantona, liste čekanja pacijenata na snimanje i dijagnosticiranje značajno će se smanjiti a time i poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga, što je upravo i cilj Vlade Srednjobosanskog kantona i Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik.

This slideshow requires JavaScript.

Javna ustanova Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik od 1948. godine uspješno pruža zdravstvene usluge stanovništvu šireg područja. Zbog svoje opredijeljenosti i nastojanja da usavršava spektar usluga, ali i pada oboljenja od tuberkuloze, a s druge strane uslijed velikog porasta broja osoba oboljelih od malignih i virusnih oboljenja pluća, kao i potrebe stanovništva ovih prostora, Bolnica je u finalnoj fazi pripreme otvaranja onkološkog odjeljenja. Zbog toga je, između ostalog, nabavka CT uređaja od iznimne važnosti te će njegova upotreba olakšati i unaprijediti rad i usluge Bolnice na mnogo načina, a posebno u ovim teškim vremenima borbe protiv koronavirusa i bolesti COVID-19.

Otvorenju CT kabineta prisustvovali su premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, direktor Bolnice prim. dr. Emir Abdulović, ministra zdravstva i socijalne politike Anto Matić, načelnika Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, novoizabrani načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, sekretar Ureda za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću i SBK, Muhamed Softić, te predstavnik UNDP-ja projekta ILDP u Bosni i Hercegovini Nasir Nalić, i predstavnika firme BERG d. o. o., Sarajevo.