Proteklog vikenda u Etno selu Čardaci u Vitezu održana je Politička akademija za žene HDZ 1990 i Konrad Adenauer fondacije pod nazivom Žene u politici.

 

 

Na početku ovog dvodnevnog seminara nazočnima se obratio Ilija Cvitanović predsjednik HDZ 1990:

-Prošli izbori su pokazali gdje su god žene na listama bile visoko pozicionirane tu je HDZ 1990 ostvario dobar rezultat, žene su pokazale da znaju voditi politiku bez kalkulacija. Mi ćemo nastojati usaditi nit međusobnog altruizma kao temelj da bi smo na idućim općim izborima napravili rezultat siguran sam da ćemo i ovom Akademijom uspjeti doći do razine o kojoj govorim, profilacija žena koje mogu, koje su hrabre, koje su odlučne. – poručio je Cvitanović

Gošće predavačice ovog dvodnevnog seminara bile su Ivana Marić politička analitičarka i predstavnica Konrad Adenauer fondacije,  Marina Blagojević i Mirjana Ristanić predsjednica i podpredsjednica Foruma žena PDP-a i Mladenka Perković ravnateljica Županijske bolnice u Livnu.

Koordinatorica Političke akademije Antonija Banožić poručila je kako je cilj ovog projekta osnaživanje žena, upoznavanje sa položajem i utjecajem žena na BiH političkoj sceni. Unapređivanje njihovog položaja u društvu. Prava žena su i prava muškaraca jer su to ljudska prava. No i danas imamo veliki raskorak u nekim područjima žene imaju mogućnost uspjeha bez ograničenja a na drugim područjima ta prava postoje samo formalno.Žene u BiH su podložne različitim oblicima diskriminacije pri zapošljavanju, pri napredovanju u karijeri, zbog dobi, reproduktivnog statusa ili predrasuda i stereotipa o ulogama i sposobnostima žena.  Umrežavanjem žena i njihovom međusobnom podrškom jačamo društvo i potičemo pozitivne promjene. Jedan od ciljeva ove Akademije je poticanje na unutar stranačku suradnju, suradnju sa bliskim strankama unutar BiH, regije i EU sa ciljem jačanja položaja žena u BiH i pristupanju punopravnosti članstvu europskih integracija.

Poručila je Banožić te se u ime HDZ 1990 zahvalila Konrad Adenauer fondaciji za potporu pri organizaciji Političke akademije.