Na netom završenom Državnom prvenstvu u atletici  mladi stipendista Evropskog pokreta u BiH, Egon Savić,  član A.K.“Sarajevo“, je osvojio tri medalje, jednu zlatnu i dvije srebrne. Na ovaj način  je ušao u red najuspješnijih takmičara ovogodišnjeg Prvenstva BiH koje je održano u Zenici na Kamberovića Polju.

 

Nakon što je Savić istrčao najbolje svoje najbolje vrijeme ( najbolji rezultat u BiH u zadnje tri godine)  sa 10.70 na 100 metara, te prvog i drugog mjesta na jakim međunarodnim takmičenjima u Crnoj Gori ( Bar) i Hrvatskoj ( Zagreb), odličnu formu je zaokružio u Zenici,gdje je pobjedom na 100 m.  postao novi državni prvak i najbrži Bosanac i Hercegovac.

U utrkama na 200 metara i štafeti 4×100 , Savić je zauzeo dva druga mjesta,s tim da je na 200 metara trku okončao i pored nezgodne povrede zadnje lože,(iako je imao značajnu prednost na polovini staze) morao se zadovoljiti srebenom medaljom.

Sportski rezultati i medalje sa svih značajnjijih takmičenja u regionu, daju nam za pravo da je Evropski pokret u BIH dajući stipendiju talentiranom sprinteru, znao prepoznati potencijal i mogućnosti mladog atletičara,pred kojim je svijetla budućnost, što je ujedno i naš poziv državnim institucijama, privrednim subjektima i široj društvenoj zajednici da prepozna i još važnije, adekvatno podrži „nove Saviće“,ali i niz drugih mladih i talentiranih atletičarki i atletičara, koji mogu krenuti stopama Amela Tuke, Mesud Pezera i drugih, postajući tako najbolji sportski ambasadori države Bosne i Hercegovine.

Takmičenje u Zenici je pokazalo da naša država ima niz talentiranih i uspješnih atletičarki i atletičara,a jedan od njih je i Egon Savić, koji bi svojim rezultatima trebao postati i standardni član Atletske reprezentacije Bosne i Hercegovine, jer je to svojim radom i rezultatima više nego zaslužio.

Egon Savić novi je sprinterski šampion BiH i jedan od najtrofejnijih takmičara Državnog prvenstva u Zenici
Egon Savić: Uspješni Zavidovićanin

Egon Savić je rođeni Zavidovićanin, gdje je odavno ugašen nekada uspješan atletski klub, koji trenira i trči na betonu, što njegovim sportskim rezultatima daje sasvim neku drugu i posebnu dimenziju.Najbrži Bosanac i Hercegovac je odličan student elektro-tehničkog fakulteta, čija relacija je na liniji Zavidovići-Tuzla-Sarajevo, pri čemu svojom velikom voljom i elanom uspijeva da nađe vrijeme za osvajanje medalja, ostvarenje najboljeg vremena u BiH u zadnjih nekoliko godina,ali i da paralelno radi na svom obrazovanju i zvanju nakon sportske karijere.

(PRESS SLUŽBA EP u BIH)