U okviru projekta „Staza stare pruge“ putem kojeg se razvija ‘bike friendly’ sistem za mikro, mala i srednja poduzeća i srodnim sektorima u turizmu na području srednje Bosne, organizira se dvodnevni seminar.

 

Prema najavi iz Turističke zajednice SBK/KSB, seminar je potpuno besplatan. Seminar će se održati u dva termina i to 08. i 09. juna, 2021 godine u Vitezu i 15. i 16. juna, 2021. godine u Donjem Vakufu.

-Pozivamo predstavnike  mikro, malih i srednjih poduzeća u turizmu i srodnim sektorima da se prijave na ovaj seminar.Poziv uključuje i pružaoce smještaja, usluga hrane i pića i seoska domaćinstva, turističke vodiče, sportska udruženja i klubove, turističke agencije i druge u turizmu i srodnim sektorima. Očekivani rezultati projekta „Staza stare pruge“ su povećana prodaja i prihodi s porastom broja turista i posjetilaca, čime se  omogućava  zadržavanje poslova, kao i otvaranje  novih radnih mjesta. –  kazao je direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević.

Projektom „Staza stare pruge“ uspostavlja se novi proizvodi u turizmu na otvorenom i obogaćuje turistička ponuda omogućavajući duži boravak turistima koji posjete srednju Bosnu tokom ljetnih mjeseci. Ovaj projekat podržan je sredstvima Evropske unije (EU) i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru EU4Business projekta u BiH.

Brojne su koristi ovoga projekta, a svako poduzeće može biti dio „bike friendly“ sistema i na taj način „otvoriti vrata“ za veliki segment novih turista. Pored povećanja učinkovitosti u turizmu i većeg ekonomskog učinka mikro, malih i srednjih poduzeća primarni cilj nam je poveaćnje kvalitete i turističke ponude i usluga na području Srednjobosanskog kantona, kao i približavanje EU standardima u oblasti biciklizma. Seminar je prilika gdje svi zainteresirani mogu dobiti više informacija o mogućnostima uvođenja certifikata, pogodnostima i načinu certificiranja. –  istaknuo je Matošević.

Projekt je usmjeren na uspostavu biciklističke staze na stazi stare pruge na području Srednjobosanskog kantona (Busovača, Vitez, Travnik, Donji Vakuf i Jajce) u kombinaciji s razgledanjem ruralnih područja, gastronomskom ponudom i smještajem, na međunarodni marketing turizma na otvorenom, te na  poslovno umrežavanje učesnika  u ‘bike friendly’ sistem, kao i digitalizaciju njihovih ponuda.

Za učešće u seminaru potrebno je popuniti prijavni obrazac koji se nalazi ovdje, i poslati ga na mail [email protected]  najkasnije do 05.06.2021. godine za prijavu na prvi termin i do 09.06.2021. godine za prijavu na drugi termin. Za sva dodatna pitanja zainteresirani mogu kontaktirati Turističku zajednicu SBK/KSB na broj telefona  030 511-588 ili REZ Agenciju putem broja telefona 032 462-161.