Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) donio je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, piše BIRN BiH.

 

Mladić je oslobođen po prvoj tački optužnice za genocid u pet opština – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici. S obzirom na kašnjenje prijenosa od 30 minuta, novinari u Haagu su dobili informaciju prije nego se putem videolinka moglo čuti da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Presudu su donijele sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj, nakon deset godina od njegovog hapšenja. U sudnici su bili prisutni Ratko Mladić i pravna savjetnica, ali ne i njegovi advokati Dragan Ivetić i Branko Lukić.

Na početku izricanja presude Vijeće je imalo tehničke probleme jer je dio sudija bio uključen putem videolinka.

Žalbeno vijeće odbilo je žalbene navode Odbrane Ratka Mladića te potvrdilo osuđujuće tačke koje se odnose na sveobuhvatni udruženi zločinački poduhvat (UZP), potom na UZP u vezi sa Srebrenicom i Sarajevom, kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje. Kako je rekla Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuli u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja.

Sutkinja Nyambe imala je izuzeto mišljenje.

Kada se govori o tački koja Mladića tereti za terorisanje građana Sarajeva – Nyambe je kazala da je Žalbeno vijeće također stava da Mladić nije pokazao da nijedan razumni presuditelj činjenica nije mogao zaključiti da terorisanje civila nije bio osnovni cilj djelovanja na grad.

U odnosu na Srebrenicu, Žalbeno vijeće također je odbilo Mladićevu žalbu.

Osvrćući se na žalbene navode u kojima se kaže da Mladić nije bio prisutan u vrijeme ubistava u Srebrenici, Nyambe je kazala da “Mladić ne pokazuje grešku u rezonovanju Prvostepenog vijeća, nego samo svoje neslaganje”. Kao i u ostalim dijelovima, naglasila je da ona ima suprotno mišljenje.

Predsjedavajuća je navela i da Prvostepeno vijeće nije pogriješilo kod izricanja doživotne kazne zatvora, te cijenjenju olakšavajućih okolnosti. Vijeće je odbilo i žalbu Tužilaštva u vezi sa genocidom počinjenim 1992. godine.

Mladić je za prvu tačku optužnice oslobođen uz dva suprotna mišljenja, što znači da je glasanje išlo tri na prema dva u Žalbenom vijeću.

Prema stavu većine Žalbenog vijeća, u odnosu na prijeratne zajednice bosanskih Muslimana u pet opština, zaključci Prvostepenog vijeća i žalbe tužilaca, ne ukazuju na prijetnje za opstanak tim zajednicama bosanskih Muslimana.

Presudom Žalbenog vijeća se nalaže da Mladić ostane u pritvoru dok se ne odredi zemlja u kojoj će služiti kaznu.

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

 

(BIRN)