Na sinoć održanoj rednovnoj sjednici Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH Srednjobosanskog kantona, između ostalog, bilo je riječi i o pokušajima privatizacije riječnih tokova na području Srednjobosanskog kantona od strane vladajuće SDA-HDZ koalicije.

 

 

Fokus je ovaj put na rijekama Kruščica i Ugar na kojima se bezobzirno gradi, ili se pokušavaju izgraditi mini hidroelektrane koje bi u potpunosti uništile ne samo ekosisteme uz te rijeke, nego dugoročno dovele i do njihovog fizičkog nestanka, što je rezultiralo i odlučnom otporu od strane građana. Rijeke nemaju alternativu, a Srednjobosanski kanton, koji ima najveću mrežu malih riječnih tokova u Bosni i Hercegovini je ujedno i u najvećoj opasnosti, jer vlast već više od decenije pokušava pretvoriti te riječne tokove u izvore para za pojedince bliske SDA i HDZ-u. Tu nema nacionalnih podjela, jer para vrti gdje burgija neće.

SDP BiH je čvrstog stava da se izgradnja svih MHE na rijekama u Srednjobosanskom kantonu mora  hitno obustaviti, te po svaku cijenu zaštiti ionako ugrožene eko-sisteme uz vodene tokove. Mislimo da bi potencijal ekološkog turizma bio uveliko veći za zajednicu od koncesija koje se ionako ne naplaćuju ili se naplaćuju u mizernim iznosima.Ono što rade hrabre žene Kruščice za svoju rijeku je vrijedno svake pažnje i poštovanja i smatramo da bi se tako svi trebali boriti ne samo za rijeke, nego i za državu Bosnu i Hercegovinu.

Mi, za razliku od njih, rezervnih rijeka i rezervne države nemamo!

 

(KO SDP BiH SBK/SKB)