Večeras je u Gradskoj biblioteci Travnik, u okviru kulturne manifestacije “Andrićevi dani 2021”, promovisana nova knjige za djecu “Zeleno jezero” autorice Rabije Mameledžija.

 

O knjizi je, pored autorice, govorio i profesor bosanskoga jezika i književnosti, Ermin Čelenka. Uz muzičku pratnju Sarah Kunalić, učenice Osnovne muzičke škole Travnik, učenici Mješovite srednje tehničke škole Travnik čitali su odlomke “Zelenog jezera” i osvrt koji je napisala profesorica ove škole, mr. Emina Bojić.

Kako je kazala autorica, knjiga je nastala spontano, a inspiracija za pisanje bila joj je unuka koja joj je pričala izmišljene bajke. Na temelju toga autorica je napisala i objavila obu zbirku bajki.

Ermin Čelenka, kao prosvjetni radnik iz predmetne nastave, posebno je ukazao na ulogu bajki u odgoju i obrazovanju, te na prednosti koje bajke imaju u odrastanju djece.

This slideshow requires JavaScript.

Rabija Mameledžija provela je radni vijek kao prosvjetni radnik u Travniku. Odlaskom u penziju objavila je prvi roman „Gašinci“, a nakon toga uslijedila zbirka poezije „Školska torba“. Uskoro objavljuje knjigu posvećenu najljepšoj planini „Starac Vlašić i njegova djeca“, zbirku pripovjetki „Ulica jorgovana“, roman „Vrijeme zanosa, te roman za djecu „Kad porastem bit ću ja“.

Rabija Mamaledžija autorica je i jedinstvene zbirke pripovjetki „Ko su moja djeca“  koja je objavljena u povodu međunarodnog priznanja naše autohtone pasmine psa tornjaka. Poezija za djecu „Dječaci moje ulice“ i „Dječiji svijet u stotinu slika“ čitaju se u školama srednje Bosne. Nedavno su objavljene jedinstvene pripovjetke iz vrbaske doline „Kap sunca“.