Večeras je velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik promovisana knjiga prof. dr. Ive Komšića “Tuđmanov haški profil  – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”.  Organizatori promocije bili su Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata SBK/KSB i Organizacija demobilisanih boraca odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995 SBK.

 

 

Na početku u ime organizatora autoru i prmotorima se zahvalila Amela Lolić, Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata SBK/KSB. O djelu prof. dr. Ive Komšića “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH” govorili su promotori akademik Mirko Pejanović, potporedsjednik Akademije nauka i umjetnosti (ANUBiH), Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja” i Nedžad Ajnadžić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine.

This slideshow requires JavaScript.

Na kraju se prisutnima obratio i prof. dr. Ivo Komšić koji je istaknuo kako su povod pisanje knjige bile neistine koje su plasirane u medjima, prije svih na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), ali i istupi hrvatskih političara koji su govorili o događajima kojima nisu ni prisustvovali. U tom smislu pomenuo je emisiju TV Kalendat na HTV-u i istupe bivšeg ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske , Mate Granića.

Knjiga Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH” nastala je na činjenicama, tačnije na dokumentima iz Haškog tribunala, te na transkriptima koji su nastali u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, s obzirom da postoje tonski zapisi koji mougu posvjedočiti o tome. Inače, arihvska građa Haškog tribunala dostupna je Gradskoj vijećnici u Sarajevu.