Cilj ove mjere je obezbijediti finansiranja privrednim društvima i obrtnicima za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, poručuju iz BBI banke

 

Na osnovu ugovora o implementaciji odobrenih sredstava potpisanog 11. oktobra ove godine između Vlade Srednjobosanskog kantona – Ministarstva privrede i Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo, odobrena je prva grupa finansiranja iz okvira linije uz subvencioniranje profitne marže iz sredstava budžeta Srednjobosanskog kantona.

Ministarstvo je za sufinansiranje profitne marže uplatilo 50.000 KM, dok je banka osigurala sredstva iz vlastitih izvora u visini do 2.450.000 KM.

U zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona upriličeno je potpisivanje ugovora sa korisnicima, a sredstva po ovoj finansijskoj liniji odobrena su za Naš dom d.o.o. Travnik, Gewis d.o.o. Busovača, Grand 99 d.o.o. Travnik, Ruff-Cycles SEE d.o.o. Travnik, Print-GS d.o.o. Travnik i GS-Tvornica mašina d.o.o. Travnik.

-Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona opredjeljeno je da potiče rast i razvoj privrednih subjekata, a ovo je jedan od projekata kojim otvaramo mogućnost za povoljnija kreditna sredstva. Nadamo se da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Srednjobosanskog kantona kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti. –  istakao je ministar Nisvet Hrnjić.

BBI banka i Vlada SBK: Potpisani prvi ugovori iz subvencionirane linije za privrednike
Ministar Hrnjić: Opredjeljeni da potiču rast i razvoj privrednih subjekata

Jedna od korisnica ovog finansiranja je i kompanija “Naš dom” iz Travnika.

-Ovakvi projekti javno-privatnog partnerstva nama privrednicima daju poticaj da se razvijamo i investiramo. Sredstva iz ove finansijske linije iskoristit ćemo za unapređenje našeg grijnog sistema, kako bi naši korisnici imali što bolju uslugu. –  izjavila je Merima Musemić – Arnautović, direktorica kompanije “Naš dom”.

BBI banka i Vlada SBK: Potpisani prvi ugovori iz subvencionirane linije za privrednike
Musemić – Arnautović: Poticaj za razvoj i investicije

Muamer Trako, direktor “Ruff Cycles SEE” kompanije koja se bavi proizvodnjom luksuznih bicikala i dijelova za bicikla za partnere u Njemačkoj, naglašava kako su ovakvi projekti koje provdi Vlada SBK u saradnji sa BBI bankom veliki podsticaj za privrednike.

-Značajno je za sve privrednike da imaju mogućnost dobiti povoljna finansijska sredstva kako bi razvijali poslovanje i povećali svoje proizvodne kapacitete. –  istakao je Trako.

Cilj ove mjere je obezbijediti finansiranja privrednim društvima i obrtnicima za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, a kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veća iskorištenost kapaciteta, održavanje postojećh radnih mjesta i nova zapošljavanja, povećanje izvoza, te umanjenje negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom i širenjem COVID-19.