”Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”, naziv je nove knjige prof. dr. Ive Komšića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, bivšeg gradonačelnika Sarajeva, koja je imala promociju u Travniku.

 

Organizatori promocije održane u srijedu u Centru za kulturu Općine Travnik bili su Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Srednjobosanskog kantona/Kantona središnja Bosna i Organizacija demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. SBK-a.

Travnički promotori knjige čiji je izdavač Synopsis, rađene na arhivskoj građi, koja je autentična i ne odstupa od onoga što je Haški sud utvrdio, bili su akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, i Nedžad Ajnadžić, general Armije RBiH, nekadašnji komandant 1. korpusa ARBiH.

– Zadovoljstvo mi je što je knjiga promovisana u Travniku. Ovo je već šesta ili sedma promocija moje nove knjige. Često me pitaju zašto sam napisao ovu knjigu. Moj odgovor je da sam knjigu bazirao na tri obimne dokumentacije. Jedna je Haška arhiva, druga je sama Tuđmanova arhiva koja je postala dio Haške arhive – to su stenogrami razgovora kod njega u kabinetu u Zagrebu i treće su moji dokumenti, odnosno dokumenti mirovnih pregovora o Bosni i Hercegovini, koji su vođeni od 1992. do 1995. godine u Daytonu. U većini tih pregovora sam sudjelovao. Dokumenti iz ova tri izvora su se veoma dobro složili. Ono što je dokazao Haški sud, to je potvrdio Tuđman u svojim razgovorima i potvrđuju dokumenti koje ja imam, kazao je Komšić.

"Tuđmanov haški profil" - knjiga Ive Komšića je melem na ratne rane
Sa promocije knjige u Travniku

On je potcrtao kao najvažnije to da je Sud dokazao da zločini koji su izvršili Herceg-Bosna i HVO nisu bili slučajni zločini, da to nisu zločini koji su počinili neki pojedinci zato što su nekoga mrzili ili bili ostrašćeni, bili osvetoljubivi prema nekome, već da su ti zločini počinjeni kao dio udruženog zločinačkog poduhvata. Ti zločini su, objasnio je Komšić, planirani, da ih je “planirao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, a proveo preko Herceg-Bosne i onog dijela HVO-a koji je bio pod kontrolom HB-a”.

– Dva stenograma razgovora iz Tuđmanovog kabineta sam priložio u knjigu, kao i hašku optužnicu i haške presude, i prvostepenu i drugostepenu. U toj drugostepenoj presudi Haški sud je utvrdio da je Hrvatska bila u međunarodnom sukobu u BiH i da je izvršila okupaciju dijela teritorije BiH, istakao je autor knjige.

Mirko Pejanović zahvalio je Ivi Komšiću što je napisao knjigu na ovu tematiku i poželio mu da još napiše knjiga oko “naše borbe za Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine”. Pozvao ga je da obradi kao temu ulogu Hrvatskog narodnog vijeća u odbrani BiH.

– Na naslovnici nove knjige Ive Komšića nalazi se crtež koji je nacrtao Franjo Tuđman u Londonu na 50. godišnjicu obilježavanja pobjede nad fašizmom. Zamislite koliki cinizam i koliki cinik treba biti da bi se 1995. godine Paddyju Ashdownu crtala ova karta na kojoj naprosto nema Bosne. Što bi rekao naš Josip Pejaković: On meni nema Bosne… On tad Paddyju kaže – nema Bosne. Prof. Komšić je taj čuveni crtež o kome je Paddy Ashdown pisao u svom dnevniku odabrao za naslovnu stranu, pretpostavljam kao simbol tog Tuđmanovog cinizma i svih onih “zasluga” koje su kažnjene u Haagu. Sad sam ja, naravno, cinična, rekla je Vildana Selimbegović.

"Tuđmanov haški profil" - knjiga Ive Komšića je melem na ratne rane

Ona je ustvrdila da je knjiga Ive Komšića za ljude iz ovih krajeva (iz srednje Bosne; op. a) “melem na ratne rane koje dobro pamtimo” i da do bola raščlanjuje i analizira udruženi zločinački poduhvat na čijem čelu je bio nekadašnji partizanski general Franjo Tuđman.

Nedžad Ajnadžić je naglasio da je “nužna matrica antifašizma za sve Bosance i Hercegovce”, da je imaju i autor knjige, njegovi promotori, ljudi koji su se borili za odbranu zemlje u 2. svjetskom ratu, ali i oni koji su se borili za njen opstanak u posljednjem ratu.

 

(Mirza Dajić/Oslobođenje)