Članovi  Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH juče su posjetili općinu Travnik, gdje su održali sastanak sa općinskim načelnikom, Kenanom Dautovićem i njegovim saradnicima, te direktoricom Zavičajnog muzeja, Fatimom Maslić.

 

-Na sastanku je govoreno o stanju nacionalnih spomenika u Travniku, te mogućnostima njihove zaštite, prezentacije i uključenja u razvoj lokalnih zajednica. Jedna od tema sastanka bila je i metodologija izrade planske dokumentacije koja se odnosi na prostor centralnog dijela grada – Bosansku i susjedne ulice, te obaveze poštovanja mjera zaštite iz odluke o proglašenju dobara nacionalnim spomenikom. Zaključeno da će se dobra saradnja Općine Travnik, Zavičajnog muzeja Travnik i Komisije, nastaviti kroz zajedničke aktivnosti.-  navedeno je u saopćenju na zvaničnoj Facebook  stranici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Nakon sastanka, članova i saradnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, sa predstavnicima i saradnicima Zavičajnog muzeja Travnik, obišli su centar grada i mjesta najznačajnijih nacionalnih spomenika. Takođe su posjetili Memorijalni muzej – Rodnu kuću nobelovca Ive Andrića.

Obilazak općina i radni sastanci su redovne aktivnosti članova Komisije, a u cilju zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa. Od svog uspostavljanja 2002. godine do sada, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je 18 odluka kojima su određena pokretna i nepokretna dobra na području općine Travnik  proglašena nacionalnim spomenicima BiH.