Razvojna banka Vijeća Europe (CEB)  izvršila uplatu prve tranše kredita u iznosu od 2.500.000  eura za potrebe implementacije projekta Regionalni vodovod Plava voda, potvrdio je to dana načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović.

 

-Uz brojne zastoje, izmjene, administrativne i finansijske prepreke želim da obavijestim sve građane i građanke da je Razvojna banka Vijeća Europe izvršila uplatu prve tranše kredita u iznosu od 2.500.000 eura za potrebe implementacije projekta Regionalni vodovod Plava voda.- objavio je načelnik Kenan Dautović.

Projekat Regionalnog vodovoda Plava voda se realizira na području dva kantona, SBK i ZDK, i na području pet općina od kojih su četiri korisnici Projekta – Travnik, Novi Travnik, Busovača i grad Zenica), a samo su Travnik i Zenica u vlasničkoj strukturi preduzeća JP Regionalni vodovod Plava voda. Općina Vitez je, također, na početku bila uključena u Projekat, ali se povukla.

Projekat se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD i Razvojne banke Vijeća Evrope CEB.

Ukupna vrijednost Projekta je procijenjena na 22 miliona eura, koliko iznosi ukupno kreditno zaduženje. Kada se na ovaj iznos dodaju uložena grant sredstva dobijena od EBRD-a, SIDA i troškovi rada Preduzeća ukupna vrijednosti Projekta iznosi 50 miliona KM.

Na osnovu internog dogovora između ove dvije banke, iznos kredita je između njih ravnomjerno podijeljen, tako da svaka od banaka daje po 11 miliona eura. Kada je u pitanju finansiranje Projekta od strane domaćih institucija, u otplati kredita učestvuje više institucija u slijedećim omjerima, Fond za zaštitu okoliša FBiH 25 posto, ZDK 17,5 posto, SBK 7,5 posto, Grad Zenica 37,46 posto, Općina Novi Travnik 6,06 posto, Općina Busovača: 6,48 posto.