Ministar privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić zajedno sa glavnim kantonalnim inspektorom Enisom Ajkunićem, danas je u Travniku održao radni sastanak sa predsjednikom Saveza frizera BiH Sanjinom Fazlićem i predsjednicom Udruženja frizera i kozmetičara “Ljepota” Janjom Martinović.

 

Pandemija COVID-19 u mnogim djelatnostima napravila je velike probleme u poslovanju, a neke od njih, poput rada u salonima frizera i kozmetičara, dovela na rub opstanka, jer su im prethodnom periodu zbog epidemiloških mjera, kojima je bio ograničen rad, znatno smanjeni prihodi.

Dodatne probleme u ovoj djelatnosti stvara masovno otvaranje salona koje rade na crno. Neregistrovani frizeri i kozmetičari rade ispod tržišne cijene, jer nemaju nikakvih obaveza prema državi, zbog čega ispaštaju saloni koji su uredno izmiruju sve namete.

U cilju omogućavanja održivosti i stimuliranja poslovanja frizerskih i kozmetičarskih usluga, zapošljavanja većeg broja osoba, povećanja kvaliteta usluga, smanjenja nejlojalne konkurencije, omogućavanja pravednijeg i lakšeg poslovanja, sagovornici su pokrenuli inicijativu kojom od resornog ministarstva traže pomoć u suzbijanju širenja rada na crno u ovoj oblasti.

SBK: Ministar Hrnjić razgovarao sa predstavnicima udruženja frizera

Ministar Nisvet Hrnjić upoznao je sagovornike o dosadašnjim aktivnostima Ministarstva po predmetnoj tematici, a ujedno i provedenim javnim pozivima kojima se direktno stimuliše razvoj poslovanja frizera i kozmetičara. Pored toga, predstavio je Zakon o poticanju razvoja male privrede Srednjobosanskog kantona, koji će uvesti osnove planiranja, osiguranje sredstava i provođenje mjera razvoja male privrede u Srednjobosanski kanton.

Kako bi ovaj problem, za koji resorno ministarstvo ima nultu stopu tolerencije, dugoročno bio rješen, dogovoreno je da se naredni sastanak u istom sastavu održi kroz par mjeseci i evaluiraju učinci sa obe zainteresovane strane.

Glavni kantonalni ispektor Enis Ajkunić najavio je pojačan inspekcijski nadzor nadležnih inspekcija Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona protiv crnog tržišta i nezakonitog rada, te će protiv onih salona, koji budu pronađeni da nisu registrovani za obavljanje ove djelatnosti biti poduzete zakonski predviđene mjere.