Na sinoćnjoj svečanoj akademiji brojnim sugrađanima obratio se Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik koji je podsjetio na ovaj značajan datum, ali i ukazao na druge značajne datume koji su koji su osigurali državno – pravni kontinuitet BiH. Posebno je ukazao na značaj patriotizma u ovom vremenu.

 

Svečanoj akademiji predhodio je promenadni koncert članova Puhačkog orkestra Muzičkog društva Travnika ispred Centra za kulturu, a polaznici Škole slikanja „Nek Art“ priredili su izložbu u povodu Dana nezavisnosti. U kulturno- zabavnom ijelu programa nastupili su „Obdanište“ Travnik, Hor Centra za kulturu „Travničanke“, HKC Nova Bila – Kazalište mladih „Korifej“, Osnovna škola „Travnik“, Osnovna muzička škola „Travnik“, Srednja tehnička škola „Travnik“, PS „Maya“, Dramski studio Centra za kulturu Travnik i KUD „Borac“ Travnik.

This slideshow requires JavaScript.

 

Dan nezavisnosti BiH

Oktobra 1991. godine donesen je Akt o reafirmaciji suverenosti Republike BiH, da bi potomuslijedio Referendum o nezavisnosti BiH. 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je Referendum na kojem su se građani opredijelili da žele živjeti u nezavisnoj, suverenoj, nedjeljivoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini. Tog dana, ova zemlja je na demokratski način potvrdila svoju nezavisnost. Vijeće Evrope, 6. aprila 1992. godine u Briselu, donosi odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine, što su ovjerile sve zemlje Evropske zajednice kao i Organizacija Ujedinjenih nacija, ali tada je istovremeno počela i najkrvavija agresija na jednu evropsku zemlju nakon Drugog svjetskog rata.

Uspješnim otporom građana Republike BiH agresiji, te zalaganjem Vlade Republike BiH za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, Bosna i Hercegovina je očuvala svoj državno-pravni i historijski kontinuitet.