Sinoć je u Travniku premijerno prikazan dokumentarni film sa elementima rekonstrukcije “Operacija Vlašić”. Ova premijera izazvala je veliko interesovanje publike, pa je Velika sala centra za kulturu općine Travnik sinoć bila prepuna.

Prije premijernog prikazivanja filma prisutnim se obratio Zijad Čaber, ratni komandant 312. Slavne brigade koji izrazio zadovoljstvo da je jedan ovakav projekat realiziran, te načelnik općine Travnik, Kenan Dautović, koji je bio i ratni komandant 712. Slavne brigade.

Načelnik Dautović istaknuo je Važnost pamćenja i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata. Prije same projekcije publici se predstavio i autor filma Enes Hotić.

This slideshow requires JavaScript.

Tokom rata je vlašićki plato u vojnom smislu predstavljao ključnu teritoriju zbog spomenute geografske dominacije i telekomunikacijskih objekata na njemu. Bitka za oslobađanje Vlašića koja se odigrala u martu 1995. godine predstavlja jednu od prelomnih tačaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, jer od tog momenta Armija Bosne i Hercegovine preuzima vojnu inicijativu, i iz defanzivne faze rata prelazi u ofanzivnu fazu.

Plan oslobađanja Vlašića je vojnostrateški ukazivao na gotovo neizvodivu akciju. Ova operacija po mnogo čemu predstavlja nevjerovatan razvoj događaja i ratnih podviga koji su rezultirali jednom od najvećih i najznačajnijih pobjeda Armije Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

 

Kao takva, ova bitka definitivno zaslužuje da zauzme posebno mjesto u kolektivnom nacionalnom sjećanju i historijskom narativu. Suvišno je i spominjati da je institucionalna i medijska eksploatacija bitke za Vlašić neopravdano zapostavljena od strane relevantnih faktora u našoj zemlji iz sfere kulturnog i naučnog života.

Važnost pamćenja i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata je ogromna. Bošnjački narod se po prvi put u historiji tokom protekle agresije borio za svoje vlastite političke i vojne ciljeve, iako je i prije herojski ginuo širom Europe braneći tuđe granice. Zbog toga je nadolazećim generacijama potrebno ostaviti u naslijeđe jasno i autentično svjedočanstvo o ratnim dešavanjima.

Ovakvim pristupom će se i svim zlonamjernicima uskratiti argumenti i volja za pokušajima manipulacije i prekrajanja historijskih činjenica. Jedan od najboljih načina ispunjavanja ovog cilja jeste i ekranizacija spomenute bitke kroz dokumentarni film.

O autoru filma

Istina o bužimskim vitezovima“, „Dani ubijanja – Prijedor“, „Prijedorsko ljeto ‘92“, „Brčko – smrt na stotinu načina“, „Pucanja u dušu“, „Nana Fata – bosanska heroina“, „Operacija Vlašić“… samo su neki od naslova igrano-dokumentarnih filmova čiji je autor Enes Hotić, a koji su producirani u okviru Multimedijalnog servisa Exit Media, od kojih su neki pronašli svoje mjesto u velikim medijskim kućama kao što je Al Jazeera Balkans.

Dokumentarni film sa elementima rekonstrukcije „Operacija Vlašić“, predstavlja trilogiju. Zbog opsežnosti tematike i građe, rađen je u tri dijela ukupnog trajanja od oko 3 sata. Prvi dio filma tematizira pripremu za februarsku operaciju „Domet “. Drugi dio filma tretira izvođenje operacije „Domet 1“, dok treći dio filma baca djelić svjetla na martovsku operaciju „Doment 2“, a koja je ishodila konačnim oslobađanjem Vlašića.