Danas na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR- a, te predstavnici Općine Travnik i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH  položili su cvijeće na spomen-konsturnici „Majka“, te na spomen – obilježju 7. Korpusu Armije Republike BiH.

 

Svečana akademija održana je Velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik, a prisutnima su se obratili Fuad Lolić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR- a Općine Travnik, Amela Lolić, predsjednica SABNOR-a SBK I načelnikOpćine Travnik, Kenan Dautović. Svojim nastupima ovu svečanot su uljepšali učenici Osnovne škole “Turbe” i Kulturno-umjetničkog društva “Turbe”.

This slideshow requires JavaScript.

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Devetog maja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik.