Američko Ministarstvo finansija je prije par dana na „crni“ spisak sankcionisanih osoba i organizacija u Bosni i Hercegovini dodalo prvog člana HDZ BiH, koji je do sada bio potpuno neopravdano zaboravljen i marginaliziran. Ovim je pokazala da je vladajuća trojka SDA-HDZ-SNSD potpuno jednaka u očima međunarodne javnosti za sve što se loše dešava u Bosni i Hercegovini – korupciju, siromaštvo građana, nacionalizam, kriminalne afere koje nemaju sudske epiloge i ekstremno velike redove pred stranim ambasadama, gdje građani ove zemlje očajnički žele da odu u zapadne zemlje u potrazi za boljim životom.

 

 

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH u tehničkom mandatu već četiri godine, sankcionisan je jer je svjesno od 2019.godine kočio rad pravosuđa u F BiH neimenovanjem sudija Ustavnog suda F BiH. Ovo je upravo vrijeme najvećih korupcijskih afera u Bosni i Hercegovini, ali i nefunkcionisanja sudova, te se ova odluka američkog Ministarstva finansija nametnula kao logična, posebno kada se uzme u obzir da su prije njega sankcionisani i Gordana Tadić i Milan Tegeltija, za koje je američka administracija ocijenila sa su temelj nefunkcionisanja bosanskohercegovačkog pravosuđa.

I upravo nam stranci moraju otvoriti oči i pokazati da problem našeg društva nisu nacionalizam i tenzije koje se stvaraju svake dvije godine – naš osnovni problem je korupcija i kriminal s kog se skreće pažnja pričom o tobožnjoj nacionalnoj ugroženosti. Marinko Čavara, koji je svečano dočekao osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, branit će se pričom kako su ga sankcionisali samo zato što je Hrvat. Neće biti problem njegov nerad u proteklih 8 godina, niti šta (ni)je uradio za svog mandata, nego upravo će kukati kako ga Amerikanci mrze zato što su Bošnjaci nalagali svega protiv njega. Ovog puta on se našao na listi i „probio“ je led – ko će biti sljedeći s našeg kantona uskoro ćemo vidjeti, a sasvim je sigurno da među SDA-HDZ klikom ima još puno kandidata za ovu „prestižnu“ listu.

Ali da je i Čavara bio svjestan šta mu se sprema i da je došao kraj njegove političke karijere najbolje govori činjenica da je prije desetak dana „uhvaćen“ kako u službenom vozilu i pod pratnjom, kući u Busovaču, prevozi suncobran. Valjda, kao u onom skeču iz Nadrealista, kad je skontao da se vlast mijenja, pokupio iz kancelarije sve što je on donio od kuće.

A vlast se u oktobru sigurno mijenja, i ovi iz HDZ-a i SDA to dobro znaju!

 

(KO SDP BiH SBK/KSB)